A somorjai gimnáziumokba látogatott Robert Fico kormányfő

20. ápr 2017.

Két hét leforgása alatt két közjogi méltóság is tiszteletét tette a somorjai M. R. Štefánik, illetve a Madách Imre gimnáziumban; Andrej Kiska köztársasági elnök után, aki éppen két hete, április 6-án járt városunkban, ma Robert Fico kormányfő látogatott Somorjára.

A kormányfő 11 órára érkezett, majd a média kizárásával a gimnázium végzős diákjai számára tartott előadást az Európai Unió és Szlovákia kapcsolatáról. Ezt követően az egyházkarcsai Schindler Rt. és Wertheim Elements Kft. cégekben, illetve a siposkarcsai Községházán tett látogatást.

PaedDr. Edita Lysinová, a Štefánik Gimnázium igazgatója elmondta: örvendetesnek tartja, hogy a kormányfő érdeklődik az oktatásügy iránt. „Városunkban harmincnégy éve működik egy tető alatt a szlovák és a magyar tannyelvű gimnázium, ami példaértékűnek nevezhető” – tette hozzá.

Városunkat az eseményen Bárdos Gábor polgármester képviselte.

A kormányfő előadásában a közelmúlt aktuálpolitikai történéseit nem érintette, viszont kiemelte, hogy az Európai Unión kívül Szlovákia számára jelenleg nincs jobb alternatíva. A diákokat a felsősoktatási tanintézmények körültekintő megválasztására ösztönözte, valamint arra, hogy éljenek az EU kínálta külföldi tanulmányi, nyelvtanulási lehetőségekkel. Robert Fico kitért arra is, hogy a somorjai magyar és szlovák tannyelvű gimnáziumok együttlétezése visszaigazolás arra, hogy a magyarok és a szlovákok viszonya jó irányba fejlődik.