Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Ami 40 évbe belefér – nagyszabású Csalló-gála a VMK-ban

10. okt 2017.

Az 1977-ben alakult, idén 40 éves Csalló Néptáncegyüttes színvonalas műsorral ünnepli a jubileumot, amelyre sok szeretettel várja városunk folklórkedvelő lakosait.
A Csalló gyökerei a múlt század hetvenes éveinek derekáig nyúlnak vissza, ekkor, egész pontosan 1975-ben alakult meg Czingel Mária tanítónő szakmai irányításával a somorjai Csemadok-táncsoport, amely azonban az anyagi háttér hiánya és intézményesített támogatás hiányában nem volt hosszú életű. Czingel László és Valacsay István, az akkor megszűnt Kis Duna Táncegyüttes művészeti vezetői és szólótáncosai 1977-ben kezdték szorgalmazni városunkban egy állandó néptáncegyüttes létrehozását. A fiatalok toborzása még az év szeptemberében megkezdődött, és a bemutatkozásra sem kellett soká várni – erre 1978 tavaszán került sor. Egy évvel később, 1979 júniusában a Csalló már a Zselízi Országos Népművészeti Fesztiválon ropta; a neves koreográfus, Varga Ervin ekkor ezt írta a csoportról: „A somorjai Csalló Népművészeti Együttes egyik legfiatalabb csoportunk, s dicséretére válik, hogy az országos élvonalba küzdötték fel magukat.” Zselíz után a XXVI. Gombaszögi Országos Dal- és Táncünnepély következett, ahonnét a Csehszlovák Televízió részletet közvetített a Csalló műsorából is.
Az elkövetkező évek sikerek sorozatát hozták: 1981-ben Myjavában, a kerületi versenyen csaknem húszezren tapsoltak a Csallónak, 1982-ben az együttes országos nagydíjat nyert a Zselízi Országos Népművéseti Fesztiválon. 1983-ban a Csalló megvédte a „C”-kategóriás minősítést, egy évvel később elnyerte a „B” minősítést. 1985-ben 32 fellépése volt a csoportnak, az Emberélet forduló című műsor itthon és külföldön is nagy sikert aratott. 1987-ben a Szőttes és a Csalló közös műsorának bemutatóján a mintegy 500 néző vastapssal köszöntötte az akkor tíz éves, immár országszerte ismert Csalló Népművészeti Együttes tánc- és zenekarát. Az európai kontinens határait első ízben 1996-ban lépte át az együttes – ebben az évben a törökországi Özdere városa látta tíz napra vendégül a somorjaiakat.
A gyarapodó sikerek mellett a további évtizedek is a kemény munkáról, több vezetőcseréről, illetve generációváltásról szóltak. Így jutott el a Csalló odáig, hogy ma már az egykori „csallós” szülők ülnek a nézőtéren, és szurkolnak, tapsolnak a táncegyüttes gyerek-tagozatában, a Csaliban táncoló csemetéiknek, akik idén Tajvant is megjárták. Kovács Koppányt, az együttes egykori vezetőjét idézve a Csalló szó nyugodtan helyettesíthető a „család” szóval, mivel a néptáncegyüttes tagjai számára igazi, erőt adó közösséggé vált.

A 40 éves Csalló Néptáncgyüttes 2017. október 14-én, szombaton, 18:00 órai kezdettel mutatja be közel másfél órás ünnepi gálaműsorát a Városi Művelődési Központban, amelyben a jelenlegi és egykori, nem egy esetben távolba szakadt „csallósok” közösen állnak színpadra. A rendezvényre a belépés díjtalan.