Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Büntethető lesz a házirend megsértése

2020. jan. 10

Hamarosan életbe lép a T.t. 182/1993 számú, úgynevezett lakástörvényt módosító 476/2019 számú jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy szankciókat foganatosítsanak azokkal szemben, akik nem tartják be a lakóházak házirendjét.
A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a lakógyűlésen többségi szavazattal elfogadott házirend megsértőire pénzbírságot lehet majd kiróni. Ilyen esetnek számít, ha valaki a közös helyiségekben dohányzik, nem takarítja el házikedvence ürülékét ezekből vagy más módon szennyezi a lakók által közösen használt helyiségeket. A kiszabható bírság nagyságát a házirendben kell rögzíteni. A szankciók bevezetésének célja, hogy a házirend betartására ösztönözzék a lakókat, növelve egyben a lakhatóság komfortját.
A törvénymódosítás szabályozza az adósok nevének nyilvánosságra hozását is. Az eddig érvényes jogszabály értelmében ezt csak abban az esetben lehetett megtenni, ha a lakáskezelő alap felé felhalmozott tartozás meghaladta az 500 €-t. Az új törvénymódosítás lehetővé tenné, hogy az adós nevét már három havi illeték befizetésének elmulasztását követően közzé tegyék.
A T.t. 476/2019 számú, módosított változata 2020. február 2-én lép hatályba.

Forrás: A Združenie pre lepšiu správu bytových domov társulás sajtóközleménye