Franziska Stolzenau: BOXES Installation video drawing performance vernisáž | megnyitó | opening: 13.8.2015, 18 :00 výstava | kiállítás | exhibition: 14.8. – 3.9.2015 At Home Gallery Mliečňanská 7 93101 Šamorín, Slovakia Otvorené | Nyitva | Open: Streda – Nedel‘a | Szerda – Vasárnap | Wed. – Sun.: 14:00 – 18:00 www.athomegallery.org

Az At Home Galleryben ad koncertet a nemzetközileg ismert, hazai Longital együttes, illetve az iráni és egyiptomi muzsikusokból álló Golnar & Mahan Trio. A somorjai önkormányzat támogatásával megvalósuló koncert kezdete 19:30 óra.

„Amikor gyerekként a csillagokat bámultam, az járt a fejemben, hogy : Az, amíg a fény ideér a földre, nagyon sokáig tart. Vajon mire is emlékszik erről az útról? Hogyan változik meg az út során? Hova megy a fény, amikor már nem látjuk?Gyerekes kérdések, de az ahogyan a korai gyerekkor kérdéseivel lenni szokott, különös mélységeik vannak. A fizikusok ma már arra is képesek, hogy a napsugarat megállítják egy helyen, és valahol máshol életre keltik úgy, hogy a benne levő információ ( az emléklenyomat ) érintetlenül megmarad. Sheri Wills site-specifikus kiállítása az At Home Galleryben, az egykori somorjai zsinagógában a rögzített fény anyagi jellegére vonatkozó metaforikus kérdéseket vizsgálja, különös tekintettel a fény azon tulajdonságára, hogy  az képes megtartani a benne levő emléklenyomatot és előhozni rég elveszett tájakat és országokat. A fény fizikai jellegű anyag, míg viszont a fény és az árnyék játéka (a film) a valóság illúzióját kelti – belemeríthetjük a kezünket. Sheri Wills művészeti alkotásának az alapja a film, a video performance és maga az installáció. Sheri Wills nemzetközileg ismert alkotó, one-person (egyszemélyes)  előadóként többször megfordult a berlini Director’s Lounge – ben, de a New York-i Memorial Cinema-ban is a The International Experimental Cinema Exposition (nemzetközi kísérleti mozi bemutató) keretén belül. Filmalkotásait megtekinthették a Londoni Nemzetközi Filmfesztivál, a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál, de a New York-i Modern Művészetek Múzeumának látogatói is. Élő videó-projektjei során olyan zeneszerzőkkel  működött együtt, mint Jan jirásek, Charles Norman Mason, Bright Sheng és Ofer Ben-Amots. Videó-performance-ai során együttműködött  olyan zenei csoportosulásokkal, mint a NYC Choral group, a Khorikos, a The Providence String Quartet, a Luna Nova New Music Ensemble és a montreali  Ensemble QAT, olyan helyszíneken, mint a brooklyn-i Roulette, a  bushwick-i Firehouse Space avagy a New York-i Cseh központ A Rhode Island-i School of Design Film-, animáció és videó- tanszékének professzora. New Yorkban él.

2018. augusztus 25. SEBESTYÉN MÁRTA (ének, furulya, dob) & ANDREJSZKI JUDIT (ének, csembaló, orgona, dob) közös koncertje “Magyarországnak fényes világa” címmel (Századok magyar zenéje európai kitekintéssel, népi és írott forrásokból) Andrejszki Judit a műfajában ismert és több rangos díjjal elismert művész régizene szakon végzett Lengyelországban, barokk-énekes, orgonista és csembalóművész, a Musica Profana és Corvina Consort tagja. Sebestyén Márta világhírű művésznő minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet, valamint számtalan rangos nemzetközi elismerés tulajdonosa; többek között az egyetlen magyar “Unesco Artist for Peace”. Közös koncertjeikről a következőket mondta: “Kettőnk habitusa, zenei gondolkodása nagyon hasonló, noha hangfajtánk, stílusunk eltérő – mégis sok a közös! Gyönyörűen összesimul a népzene rusztikus volta, hús-vér előadásmódja a reneszánsz nem kevésbé vérbő és örömteli dalaival, – sajnos többnyire “túlszépelgik”, túlfinomkodják, s az embereknek téves képzete támad mindkét zenei világról… Mi próbáljuk “emberközelbe” hozni a mai közönséghez, 2017-ben is élvezhető formában, személyes kommentárokkal, közvetlen stílusban.” (Sebestyén Márta) Jegyek korlátozott mennyiségben kaphatók.