Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Jól szerepelnek a hagyományos íjászversenyeken a somorjai íjászok

10. aug 2017.

Jóllehet a tömegsportoknál lényegesen kevesebb figyelmet kap, a hagyományos íjászat tájainkon is reneszánszát éli. A sportág somorjai képviselői, Mezzei Péter és neje, Mezzeiová Monika nemzetközi mércével mérve is figyelemre méltó sikereket tudhatnak magukénak.
Mezzei Péter, közismertebb nevén Meszke három éve vásárolta meg első íját, majd nekiállt keményen edzeni. A sport mindig is a vesszőparipája volt, hiszen korábban birkózott, majd testépítéssel foglalkozott – erőfeszítései így hamarosan babérokat teremtek. Már első, 3D-s versenyén jó eredményt ért el, bár nem a megfelelő kategóriában regisztrált; később pedig, ahogy a versenyeken való részvétel a házaspár rendes hétvégi elfoglaltságává vált, az eredmények is javultak. Miután tagja lett a Szlovák Íjász Szövetségnek (Slovenská lukostrelecká asociácia), nemzetközi versenyeken és a Szlovák Kupán is indulhatott. 2015-ben az Osztrák Nagydíjon aranyérmet szerzett.
Mezzeiová Monika ez év áprilisától edz aktívan, bár állítja: mivel férjét minden íjászrendezvényre elkísérte, „fejben” már régebben íjász volt. „A férjem az edzőm; versenyek előtt naponta edzünk, egyébként hetente kétszer. Egy-egy alkalommal mintegy százötven lövést adunk le” – mondta.
A házaspár ez év júniusában a marecelházi Fekete Sólyom Íjászcsoport tagjaként utazott ki a Kazahsztánban zajlott Nomád Civilizációk Hagyatéka (The Heritage of nomad civilization) hagyományos fesztiválra, ami nem kis meglepetéseket tartogatott számukra. Az egyik ilyen az volt, hogy a szervezők eltörölték a férfi és női kategóriát, amiről persze csak a helyszínen tájékoztatták a résztvevőket. Mezzei Pétert csak egy kirgiz versenyző tudta maga mögé utasítani, a rangos bajnokságról ezüstéremmel tért haza.
A házaspár legutóbb az augusztus 4-e és 6-a között Golub-Dobrzyń-ban zajlott Nemzetközi Lengyel Hagyományos Íjászbajnokságon (Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Łucznictwie Tradycyjnym 2017) szerepelt sikerrel – Monika az erős nemzetközi mezőnyben női kategóriában 4., míg Péter a férfi kategóriában 12. helyezést ért el. A házaspár egyöntetűen azt állítja: a hagyományos íjászat számukra nem csupán sport, hanem életforma is.

Fotó: zolotukhin.kz
Fotógaléria: Facebook