Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Ki az STK Somorja tulajdonosa?

13. okt 2017.

Szeptemberben nagy változások voltak a Pomléban. Az FC STK 1914 Somorja mostantól FC STK Fluminense Somorja, és a klubnak új címere is van. A projekt újdonságairól Csutora Norberttel, a kék-fehér klub felügyelőbizottsági tagjával beszélgettünk.

Már a brazilok a somorjai klub tulajdonosai?

– Nem, az STK Somorja és a Fluminense között tovább folytatódik az együttműködés. A részvényesek köre nem változott.

El tud árulni részleteket is?

– Eddig kétszer egyéves szerződés alapján folyt az együttműködés, viszont szeptemberben egy tízéves együttműködésről szóló szerződést írt alá az STK Somorja és a Fluminense. Most hosszú tárgyalások után megegyeztünk a hosszú távú együttműködésben.

A megegyezés legfontosabb pontjai?

– Ez egy közel 17 oldalas szerződés, amely csaknem mindenre kitér. Az A csapat működtetésével teljes mértékben a brazilok foglalkoznak, ők biztosítják az anyagi fedezetet is.

Mekkora a felnőttcsapat költségvetése?

– Tavaly 550 ezer euró volt, jelenleg valamivel több, mivel jelentősen növekedtek az utazási költségek.

Ki pénzeli az ifjúsági részleget?

– Az STK Somorja polgári társulás, Somorja város, a szponzorok és a tagság támogatásával működik az összes többi csapat.

Mennyi pénzre van szükség a több mint tíz ifjúsági csapat működtetéséhez?

– Ehhez úgy 120 ezer euró körüli összeg szükséges.

Térjünk vissza a felnőtt csapathoz. A klubnak új címere van.

– Az említett szerződés egyik pontja a címerváltozásról szól. A Fluminense név nemcsak a címerben jelent meg, hanem a klub nevében is. Ami a címert illeti, nagyon sokáig dolgoztunk rajta, minden apróságra odafigyeltünk. Megmaradt benne a mi kék-fehér színünk, de szerepelnek benne a Fluminense színei is, a piros-fehér-zöld. Az új címer a két klub együttműködését jeleníti meg, melyben szerepelnek a Fluminense színei, de a kék-fehér dominál.

Miért szerepel a klub nevében a Fluminense?

– A Fluminensére úgy nézünk, mint egy erős klubra, amelyet az egész világon ismernek. A Fluminense megjelenése a klub nevében az STK és a Fluminense együttműködését jelenti. Mi pozitívan nézünk a névváltozásra.

Térjünk át a felnőttcsapat eredményeire, amelyek az ősszel nem voltak a legjobbak. Volt a csapatnak egy hatmeccses eredménytelen sorozata is…

– Természetesen ennek senki sem örült. De meg kell említenem, hogy a borcsicei kupameccsen kívül csak egy, maximum két góllal kaptunk ki, és a Zólyombreznó fakócsapata elleni meccs óta fokozatosan javul a csapat teljesítménye. Remélem, ez így lesz továbbra is.

Mika Lönnström edző nagyban felelős a csapat eredménytelenségéért. Nem akarták elküldeni?

– A klubban mindig nyíltan beszélünk a problémákról. A szurkolóknak el kell fogadniuk, hogy a végső döntést a brazil fél hozza.

Miért nincsenek a csapatban STK-neveltek?

– Ez bonyolult kérdés. Az U19-es csapat a III. ligában játszik, és onnan nagyon nehéz beilleszkedni a második ligás felnőttek közé. Ez túl nagy ugrás. De a fiatal játékosok megkapják a lehetőséget, ezt ki kell használniuk, keményen kell dolgozniuk. A cél az, hogy az ificsapat a legfelső osztályban játsszon, hogy egyszerűbb legyen az átmenet a felnőttek közé.

És a környékbeli játékosok? A lokálpatriotizmus fontos dolog…

– Higgyék el, nagyon sokat dolgozunk azon, hogy minél több ilyen játékos legyen a csapatban. A régi somorjai játékoson kívül csapatunk tagja Pixi (Marič-Bjekič), Ozogány Dávid, Králik Csaba és Roman Sabler. Több ilyen játékost szerettünk volna leigazolni a nyáron.

Pár hónapja nagy visszhangot váltott ki a közönségkedvenc Ágh Zoltán távozása. Nem lehetett volna őt itt tartani?

– Személy szerint sajnálom, hogy elment tőlünk. Profi szemlélettel nézve azonban ez előrelépés Zoli pályafutásában. A magyar második ligában sokkal jobbak a feltételek, mint Szlovákiában. Távozásakor barátként kezet ráztunk, és sok sikert kívántam neki.