Lezárult a Főtér rendezésére kiírt pénzdíjas pályázat

09. máj 2017.

A városi hivatal 2016. november 23-án hirdette meg azt a nyilvános pénzdíjas pályázatot, amelyre március 15-ig lehetett a Főtér felújítására, funkcionális és építészeti megújulására vonatkozó pályaműveket beterjeszteni. Az 1500, 900, illetve 600 euróval díjazott ötletbörze kiértékelésére a napokban került sor.

„A pályázat kiírása során meglehetősen szabad kezet adtunk a tervezőknek – közölte a somorjai Városi Hivatal építészeti, beruházási és városfejlesztési szakosztályának vezetője –, mindössze néhány kritériumnak kellett megfelelniük. Így a város vezetősége által csupán néhány támpont volt megfogalmazva. Konkrétan az, hogy a megoldásoknak és javaslatoknak magába kell foglalnia a Főtéren található Szentháromság szobrot, a történelmi jellegű kutat, a téren található, értékes és domináns fákat, valamint eliminálnia kell a Városházával szembeni kilenc emeletes panelház kedvezőtlen hatását. A tervezők akár átrendezhették a Főtér környékén a közúti közlekedés rendjét is.”

A pályázat iránt, amelynek hangsúlyozott kitétele, hogy sem a várost, sem pedig a résztvevőket a továbbiakban semmilyen kötelezettséggel nem terheli, tizenhárom tervező tanúsított érdeklődést. A Városi Hivatal minden, a tervezéshez szükséges háttéranyagot rendelkezésükre bocsátott. A nagy érdeklődés ellenére a megszabott határidőig mindössze három beadvány érkezett. Egy tervezőiroda, egy főiskolai növendékcsapat, valamint egy magántervező adta le a pályázati anyagot. A beadványokat a városi képviselőtestület, a szakbizottságok tagjaiból, illetve a Városi Hivatal illetékes szakosztályának munkatársaiból kinevezett bizottság bírálta el. A   kiértékelés során természetesen mindenki a saját szubjektív véleménye alapján pontozta a beadványokat, értékelték annak előnyeit, hátrányait, kivitelezhetőségét, attraktivitását.

A pályázati kiírás értelmében a sikeres pályamunkák a pályáztató kizárólagos tulajdonába kerülnek, ez lehetővé teszi, hogy később, a Főtér felújítása során ezekből ötleteket merítsen s akár a három résztvevő összmunkájával hozzon létre a lehető legjobban élvezhető, működő és mindenki tetszését elnyerő városközpontot.

A győztes pályaműveket a mellékelt fotógalériánkban tekinthetik meg.

Mivel a városközpont esetleges felújítása a távlati jövőben érinti lakosságunk túlnyomó részét és mindenki szívügye lehet, tisztelettel elfogadjuk a konstruktív hozzászólásokat és észrevételeket, amelyeket a stav@samorin.sk mail-címre kérünk eljuttatni a híradástól számított két hónapon belül. Jó szándékukat előre is köszönjük.