Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Megkezdődött a kitelepítési emlékmű építése

2020. feb. 26

A Via Nova Ifjúsági Csoport tagjai Méry János önkormányzati képviselővel az élen szombaton, február 22-én önkéntes munkában megkezdték a Fő utca és a Gazdasor kereszteződésénél a kitelepítési emlékmű körüli munkálatokat. Ennek első lépéseként került sor a térkövek felszedésére. A további munkálatok a tereprendezést követően, vagy azzal párhuzamosan folytatódnak majd. Ez a járda és a közvilágítás korszerűsítésére, illetve a zöldövezet revitalizálására terjed majd ki.
A Via Nova ICS még 2017-ben indított gyűjtést az emlékmű kivitelezésére, amelyet a Dunaszerdahelyen élő Lipcsey György szobrászművész alkotott meg. Még napjainkban is érkeznek adományok, tudtuk meg Méry Jánostól. Az emlékművet április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján szeretnék felavatni.
„Az áprilisi időpont már csak azért is fontos lenne, mert 1945 április 5-én fogadták el a kassai kormányprogramot, mely az állam újjászervezése és az újjáépítése mellett bevallottan a csehszlovák nemzetállam megteremtésének eszközeit fogalmazta meg. A dekrétumok VIII. pontja a csehek és a szlovákok egyenjogúságát hirdette meg, miközben deklarálta a németek és magyarok kollektív háborús bűnösségét. A Beneš-dekrétumok alapján indultak el aztán a kényszerdeportálások, s ezzel akarták rávenni végül a magyar államot, hogy menjen bele a lakosságcserébe. A Beneš-dekrétumok és az általa kikényszerített lakosságcsere-egyezmény értelmében összesen kb. 160 000 felvidéki magyar, köztük több száz somorjait hurcoltak el erőszakosan szülőföldjéről” – nyilatkozta Méry.
Bár a gyűjtés szervezői – a Via Nova ICS mellett a Vest Music & Culture PT, a Somorja Hangja Polgári Társulás, a Csemadok somorjai alapszervezete, illetve a Magyar Polgári Kör – az emlékművet még 2017-ben fel szerették volna avatni, a megfelelő helyszín megtalálása során folyamatosan akadályokba ütköztek. Kezdetben a római katolikus plébániahivatal területén szerették volna elhelyezni az emlékművet, majd a város más pontjai is szóba jöttek, ám a közhálózatok műszakilag szinte lehetetlenné tették a kivitelezést. Megnyugtató megoldás 2019 júniusában született, a vélemények hosszas egyeztetését követően városunk önkormányzata úgy döntött, hogy a szoborcsoport a Fő utca és a Gazda sor találkozásánál, a  felújított Szent Damján és Szent Kozma-kápolnával szemközti területen kap méltó helyet.