Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Megnyitotta kapuit a megújult Vita Humana Központ

13. Sze 2017.

Hazai és magyarországi vendégek részvételével a Tejfalusi út 25. szám alatt 2017. szeptember 8-án hivatalosan megnyitotta kapuit a megújult Vita Humana Központ. Városunkat a megnyitó ünnepségen Bárdos Gábor polgármester, Orosz Csaba alpolgármester, illetve Bauer Edit képviselő, a városi képviselő-testület lakás, szociális- és egészségügyi szakbizottságának elnöke, Magyarország Kormányát pedig Dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte. A rendezvényen megjelent és beszédet mondott Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke, valamint városunk lelki vezetői, Mikus Csaba római katolikus káplán és Jana Fördős evangélikus lelkész.
A Vita Humana Polgári Társulás 460 ezer forint összeget kitevő támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amelyet a Tejfalusi úton már működő központ korszerűsítésére, befejezésére költött. Bándy Katalin, a polgári társulás elnöke a megnyitó alkalmával elmondta: a központ küldetése az élet támogatása és védelme, a fiatalok és felnőttek komplex nevelése, kulturális-közösségi és nevelő-művelő aktivitások által.
„Ez a központ otthont kíván nyújtani a természetes családtervezés egyik formájának, a Billings-módszer oktatásának és a Teen-STAR nevezetű, Amerikából származó, fiataloknak szóló szexuál-pedagógiai programnak, amelynek a magyar lakta területeken való meghonosítása még éppen zajlik – mondta. – Ugyanakkor találkozási helyet biztosít lelki közösségeknek is, például az Anyák imái közösségnek, a Mécs házas közösségnek, valamint a VITA HUMANA baráti köre énekkarnak.”
A központban hétköznap délelőttönként már 8 éve heti rendszerességgel sikeresen folyik a Babazene program, mely csecsemőkorú gyermekektől egészen a 3-4 éves korúig várja a legkisebbeket kísérőikkel, 2017. júliusa óta pedig Világi Veronika oktató német-angol nyelvű kurzusokat vezet 3-11 éves gyerekeknek. A foglalkozások sorát a Morozjuk Judit vezette kézműves foglalkozások egészítik ki.
„Munkatársaimmal együtt minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy a VITA HUMANA Központ minden ember javára váljék, aki itt megfordul, hogy közösségformáló, kedves találkozási helye legyen Somorja és vidéke lakosainak!” – tette hozzá Bándy Katalin.