Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Megújult Laube Antal honvéd tüzérhadnagy királyfiai síremléke

04. jan 2018.

A Somorján élők közül is kevesen ismerik Laube Antal nevét, aki a Révkörtvélyesi Hajóállomás főnöke és 1848-49-es honvéd-tüzérhadnagy volt. Sírja a Dunaszerdahely felé vezető főút bal oldalán, a királyfiai temetőben található.
A sokáig volt elhagyatott, rossz állapotba került síremlék 2017-ben, a hadnagy születésének 200. évfordulójára a Via Nova ICS és az Area Šamorín Kft. összefogásának köszönhetően megújult. A felújítási munkálatokat Schmiedt István végezte.
„Szerettük volna, ha Laube Antal születésének 200. évfordulójára síremléke jó állapotban kerülne – közölte Méry János városi képviselő, a Via Nova ICS elnöke. – Az első megmozdulásunkon részt vett Élesztős Pál professzor is, a városi képviselőtestület környezetvédelmi bizottságának elnöke, aki amellett, hogy felügyelte a munkákat, aktívan ki is vette részét belőlük. Nagy József, az Area Šamorín Kft. igazgatója felkérésére jómagam felügyeltem a síremlék felújítását. Felavatására decemberben, a tüzérhadnagy elhalálozásának évfordulóján került volna sor, ám később úgy döntöttünk, hogy az ünnepséget összekapcsoljuk a március 15-i megemlékezéssel.”
A Via Nova ICS 2016-ban takarított először a királyfiai temetőben, amit még két-három további megmozdulás követett. A 2017 februárjában zajlott takarításkor Nemes Botló Béla és Botló Zsigmond sírja került elő.

Fotó: Via Nova ICS