Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Mennyit mozogjunk a vesztegzár alatt?

2020. ápr. 02

Vígh Betka somorjai gyógytornász-fizioterapeuta honlapunk olvasói számára a mai napon egy sorozatot indít. Fontos tudnivalókat árul el a jelenlegi vesztegzár alatt.

Rendszeresen látogatják rendelőnket idősebb emberek is, akiknek több és kombinált diagnózisaik vannak. Mint például cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, reumatikus panaszok, izületi panaszok és egyéb mozgásszervi megbetegedések. Pár hete kijött a rendelet, hogy zárva kell lennie a mi rendelőnknek is, sokan rehabilitáció nélkül maradtak.

A jelenlegi helyzetben sem maradhatunk mozgás nélkül. A következőket ajánlom kortól függően:

-Az öt évnél fiatalabb gyermekeknek ajánlott a napi két óra testmozgás. Nem szükséges, hogy folyamatosan egyszerre mozogjanak annyit, be lehet osztani az egész napra. Ajánlok különböző játékokos gyakorlatokat, például állatok mozgását imitálja.

-Az 5 és 17 év között ajánlott a napi egy óra testmozgás, könnyű és közepes erőséggel. Ajánlanám heti háromszor fejleszteni az erőnlétet, de csak saját testsúllyal.

-Tizennyolctól 64 éves korig ajánlott az aerob testmozgás. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig, kitartással csinálni valamilyen mozgást, amit hívhatunk kardió edzésnek is. Ide tartozik például a futás, biciklizés, korcsolyázás, séta, gyors járás. Ajánlott heti háromszor és kombinálni erőnléti gyakorlatokkal.

-Hatvannégy éves kor felett lehet ugyan a fent említett gyakorlatokat művelni, de könnyebb, középszintű intenzitással. Nagyon fontos azonban, hogy egyensúly-gyakorlatokat is végezzenek. Ezzel megelőzhetik a gyakori eséseket, töréseket.