Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Ritka építészeti gyöngyszem a Pomléban található rotunda

09. jan 2020.

Impozáns méretei és a szerkezeti kialakítása országos viszonylatban is egyedülállóvá teszik a Pomlé parkerdőben álló, jelenleg pihenőhelyként szolgáló építményt. Ezt Rastislav Petrovič, a nagyszombati kerület műemlékvédelmi hivatalának munkatársa is megerősítette. A szakember utánajárt, és beigazolódott, hogy nincs még egy hasonló az országban.
A Pomlé parkerdőben található, faszerkezetes, belső letámasztás nélküli kupolás építmény 1933-ban épült Kapcsándy Sándor kocsmáros megbízásából. Állítólag olyan ügyes asztalos, aki el tudta volna készíteni a szükséges elemeket, az akkori időkben azok között az orosz hadifoglyok között lehetett, akik a világháború idején itt raboskodtak, és akik közül páran itt is maradhattak. A szerkezet egy 12,8 m átmérőjű körbe helyezhető el, az alaprajza szabályos nyolcszög, amelynek oldalai 4,9 méter hosszúak.
A rotunda felújítására Tóth László, a városi hivatal közlekedési szakosztályának vezetője készített pályázatot 2012-ben és a sikeres projektnek köszönhetően kapott pénzt a város a munka elvégzésére a trencséni központú Mikrofondból. A pályázatban Uherský Brod volt Somorja partnere. A 2013-as felújítás során további apróbb statikai megerősítéseket végeztek az épületen, amelyek főleg a korhadt részek cseréjét és megerősítését jelentették. Új, az időjárás viszonytagságaitól óvó festést kapott a fakonstrukció, és a tetőt borító pléhet is megjavították és újrafestették.  Az építmény aljzatát is rendbe tették, a tető alatti területet térkővel rakták ki és öt padot is elhelyeztek a rotunda alatt.
A felújítás során ügyeltek arra, hogy az eredeti konstrukció minél jobban elkülönüljön az új elemektől, ezért a műemlékvédő szakemberek tanácsát követve azok más színt kaptak, mint az eredeti fakonstrukció. A komplex felújítás 2013-ban összesen 16 ezer euróba került.

A rotunda felújításáról szóló teljes írást a Somorja és Vidéke januári kiadásában közöljük.