Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Van remény: a gyerekek olvasnak!

15. Már 2017.

Márciust egyebek közt a Könyv Hónapjaként is szokás emlegetni. Ennek apropóján szólaltattuk meg a városunkban működő Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár munkatársait az internetes korszak olvasási szokásairól, illetve a könyv jövőjéről.

„Félig-meddig mítosz, hogy a mai gyerekek nem olvasnak – mondja Pirk Ilona intézményvezető. – Mi itt azt tapasztaljuk, hogy 10-11 éves korig szinte falják a könyveket, aztán kicsit eltávolodnak tőlük, majd felnőttként ismét visszatérnek hozzájuk. Gyermek olvasóink száma évről évre gyarapodik; az idei Könyv Hónapja alkalmával például már március első hetében mintegy négyszáz iskolás keresete fel az intézményt, ami hetven új beiratkozót hozott.”

A könyvtár aktív könyvállománya jelenleg mintegy 42 ezer példány, ennek zöme magyar és szlovák nyelvű, ugyanakkor angol és német nyelvű kiadványokban sincs hiány. Az olvasóteremben 33 magyar és szlovák nyelvű napilap, hetilap, folyóirat vagy magazin érhető el, az előző évi számok ki is kölcsönözhetők.

„Évi négy euró fejében nálunk ugyanazokat a könyveket olvashatják, amelyek a könyvesboltokban is kaphatók; sok idősebb korú olvasót éppen ez vezérel hozzánk. A tagsági díjból befolyt összeget kizárólag új könyvek vásárlására fordítjuk, évente mintegy kétezer új könyvvel gyarapodik az állományunk. Ennek fele adományként vagy pályázat útján kerül hozzánk” – közli Lukács Erika könyvtáros.

Az intézményben szinte egymást érik az író-olvasó találkozók és egyéb rendezvények – így az úti beszámolók, a beszélgetőestek, vagy az egészségügyi témájú előadások. Az óvodásokat interaktív játékokkal várja a könyvtár.

„Mivel Somorján nincs pláza, a szombat délelőttöt sok család nálunk tölti, minek folytán a hétvégéink elég mozgalmasok” – teszi hozzá Pirk Ilona.

A Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár nyitvatartása:

hétfő: 13:00 – 16:00

kedd – csütörtök: 9:00 – 12:00, 13:00 – 18:00

péntek: 13:00 – 16:00

szombat: 8:00 – 12:00