Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Véradókra a járvány idején is szükség van

2020. ápr. 02

Tekintettel a koronavírus-járványra, a Nemzeti Transzfuziológiai Szolgálat (Národná transfúzna služba SR) bejelentette, hogy az országban erősen megcsappantak a vérkészletek. Renáta Dundová, a szolgálat vezérigazgatója szerint az elmúlt hétben a véradók számának visszaesése országosan elérte e 74 %-ot. Az egészségügynek azonban a járvány ellenére is szüksége van vérre és vérkészítményekre.

Mit tehetünk ebben az esetben?
• Továbbra is adhatunk vért a kórházak hematológiai-transzfuziológiai osztályain, illetve a Nemzeti Transzfuziológiai Szolgálat kirendeltségein.
• Tekintettel a szigorított higiéniai szabályokra, telefonon vagy e-mailben előzetesen egyeztessünk időpontot. Ezt akár órára pontosan is megtehetjük. Az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy minimálisra csökkenjen az adott időben egy helyiségben tartózkodók száma.
• A vérvételi pontokon is szigorították az előírásokat, a véradók csak szájmaszkban, kézfertőtlenítést és lázmérést, valamint az adatlap kitöltését követően léphetnek be.
• A mobil vérvételi pontok működését visszavonásig felfüggesztették.

Vért csak abban az esetben adhatnak, ha
– az utóbbi 14 napban nem tartózkodtak külföldön,
– az utóbbi 14 napban nem kerültek kapcsolatba olyan személlyel, aki külföldről tért haza, karanténban van vagy akinél légúti megbetegedés vagy a COVID-19 tünetei jelentkeztek,
– az utóbbi 14 napban nem mutatták a következő tüneteket: száraz köhögés, légszomj, láz, hidegrázás, izom-, torok- és fejfájás, hasmenés vagy hányás.

A dunaszerdahelyi kórház hematológiai és transzfuziológiai osztályának elérhetősége / időpont egyeztetése: 031-557 12 56.

A Somorjai Városi Hivatal alkalmazottai körében már szervezi az önkéntes véradást. Mutassuk meg, hogy közösen le tudjuk küzdeni a járványt!

Forrás: redcross.sk
Illusztrációs felvétel: nitra.dnes24.sk