Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Újabb jelentős régészeti leletre bukkantak városunkban

2018. máj. 18

Rendkívüli leletre bukkantak a régészek városunkban, a református templom térségében – alig egy méterrel a földfelszín alatt egy, a 12.-13. századból származó csontház maradványait tárták fel. Az ilyen típusú lelet azért is különleges, mivel Szlovákia területén eddig mindössze néhány ilyen került napvilágra. Az osszáriumot annak építésekor valószínűleg Szent Miklós tiszteletére szentelték fel, véli Peter Nagy, a pozsonyi Régészeti Múzeum szakembere. Föld alatti részébe mintegy háromméteres mélységig a felszámolt sírokban fellelt csontmaradványokat helyezték el abban az időben, amikor a templom körüli temető megtelt, és új sírhelyekre lett szükség. Felső részében kör alaprajzú kápolna épült, amelynek átmérője a régész szerint hat-hét méter lehetett. „A feltárás kezdetén még nem tudhatjuk, milyen mélységbe sikerül majd leásnunk” – közölte Peter Nagy.
Az építmény kőalapokra épült, falait növényi rostanyagot tartalmazó vályogtéglából rakták, ami alapján valószínűsíthető építésének ideje. Mellette masszív, egyelőre ismeretlen rendeltetésű téglaépítmény maradványaira bukkantak, amely a virágzó vagy késő középkorból származhat. „Szlovákiai viszonylatban kiemelkedő kulturális és régészeti jelentőséggel bíró leletről van szó” – állapította meg Peter Grznár, a Nagyszombati Műemlékvédelmi Hivatal régésze. Hasonló építmények maradványait korábban Pozsonyban, Nagyszombatban, Selmecbányán és Körmöcbányán sikerült feltárni. Grznár szerint a lelet alapján arra is lehet következtetni, hogy Somorja korábban a Magyar Királyság jelentősebb városai közé tartozott.
Az előzetes régészeti feltárást a Somorjai Református Egyházközség rendelte meg, amely a szóban forgó területen óvoda és bölcsőde építését tervezi. Bucsuházy István, az egyházközség főgondnoka egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, kitartanak-e ezen tervük mellett. „A munkálatok folytatódnak, ki kell várnunk” – közölte a TASR hírügynökséggel.
Korábbi régészeti kutatások igazolták, hogy a mai református templom épülete már a kora-középkorban kiemelkedő szakrális jelentőséggel bírt, és nagyban hozzájárult a település fejlődéséhez. A leletek alapján megállapítást nyert, hogy a templom 1521-ig minimum 12 átépítési fázison esett át. A legkorábbi lelet egy román kori oltár alapja, ami a mai szentély alatt található; ezt a XI. századtól folyamatosan bővítették.

Forrás: TASR, srek.sk

Skip to content