Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

A Corvinban járt az ultramaraton futó

12. okt 2017.

A Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskolában tette ma tiszteletét Hidvégi-Üstös Pál magyar ultramaraton futó, aki 2017. szeptember 21. és december 8. között a világon elsőként végig futja a Duna teljes, 3000 km hosszú partvonalát. A sportoló célja, hogy egyedülálló sportteljesítményével felhívja a figyelmet a környezetbarát közlekedés fontosságára a Duna Régió Stratégia soros magyar elnökségének évében. Somorja önkormányzata nevében Orosz Csaba alpolgármester fogadta a sportolót, majd röviden ismertette eddigi eredményeit a diákokkal. Hidvégi-Üstös Pál az iskolásokat arra biztatta: ne féljenek szembeszállni a kihívásokkal, ugyanakkor felhívta a figyelmet a környezettudatosság fontosságára is. A találkozót követően Keszölcés felé vette útját.
A Duna nem csupán ivóvízbázis, de közlekedési útvonal, kedvelt pihenő-, kulturális- és sporthelyszín is egyben. Az Európai Unió Duna Régió Stratégiája egy olyan makroregionális fejlesztési keretrendszer, amelynek célja a 14 dunai ország ágazati fejlesztéspolitikáinak összehangolása. Magyarország a 11 területből háromban, a vizek minőségének helyreállításában, a fenntartható energia használatának ösztönzésében és a környezeti kockázatok kezelésében tölt be vezető szerepet.
A futás előkészítéseként két hónappal ezelőtt a sportoló 750 km-t tekert 150 éves velocipedjével a Duna magyarországi szakaszának mindkét oldalán, melynek során konzultált a Duna-menti települések önkormányzataival a folyóhoz kapcsolódó fejlesztési elképzelésekről, egyben tájékoztatást nyújtott a Duna Régió Stratégia éves elnökségéről és annak célkitűzéseiről.
Hidvégi-Üstös Pál 2017. szeptember 21-én indult el a Duna forrásától, a Fekete erdőben található Donaueschingenből, és fut a Fekete-tengeri torkolatig 10 országon keresztül. A háromezer kilométeres táv teljesítése során felkeresi a Duna menti iskolákat is, és személyesen közvetíti számukra a program üzeneteit, valamint csatlakozásra, közös sportolásra ösztönzi a gyerekeket a települések határain belül. A különleges sportesemény zárása december 8-ra várható, amikor az ultramaratonista megérkezik a Duna Fekete-tengeri torkolatához. A futás fővédnöke a Duna Régió Stratégia magyar elnökségét ellátó Külgazdasági és Külügyminisztérium.