Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Partnerséget építünk

Program:                      Interreg  Szlovákia – Magyarország

A projekt neve:                         A fenntartható neveléssel kapcsolatos környezeti nevelés a Szigetköz -Csallóköz térségében

Projekt kezdete:                       2021 június 1.

Projekt zárása:                          2023 augusztus 29

Támogatás:                               48 563,47 Eur (Somorja város költségvetése)

A program neve: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Projekt kódja: SKHU/1902/4.1/025

Konstrukció: SK-HU Interreg

Projekt honlap: http://www.skhu.eu

 

A projekt jellemzése:

Az „Európa legnagyobb szárazföldi deltáját” magában foglaló Szigetköz és Žitný ostrov (Szigetköz-Csallóköz) térsége természeti adottságai szerint egységes táj, melynek kialakulása hasonló okokra, a Duna tájformáló szerepére vezethető vissza. A határ mindkét oldalán összetett ágrendszerrel szabdalt térség hasonló kockázatokkal és problémákkal néz szembe, illetve védett területeik közelsége egyaránt indokolttá teszi a térségben a természetvédelmi tevékenységek összehangolását.

Felismerve, hogy megfelelő környezeti nevelési és szemléletformálási tevékenységek nélkül hosszú távon nem lehetnek hatékonyak a természetvédelmi törekvéseik, illetve kihasználva a Szigetköz Natúrpark 2018. évi létrehozásával járó lendületet az együttműködő partnerek úgy döntöttek, hogy a sikeres természetvédelem előfeltételeként a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos környezeti nevelésre helyezik a hangsúlyt.

Következésképpen a projekt célja a határon átnyúló környezeti nevelési programok kiterjesztése egyrészt a célcsoportok kiszélesítése által (óvodások, tanárok, nyugdíjasok és hátrányos helyzetűek bevonásával), másrészt az együttműködő intézmények kapacitásfejlesztése által, amely egyaránt lehetővé teszi a környezeti nevelési tevékenységek résztvevői számának növelését, illetve a nyújtott szolgáltatások minőségének javítását.

„A fenntartható neveléssel kapcsolatos környezeti nevelés a Szigetköz -Csallóköz térségében” című projekt keretében egy worskhop termet alakítunk ki, amelyben a dunai természet iránt érdeklődő fiatalok egésznapos foglalkozások keretében ismerkednek majd ehhez kötődő témákkal. Nyáron pedig két egyhetes dunai napközis tábort tartunk fiatalok számára, amelyekben mosonmagyaróvári fiatalok is részt vesznek majd. A nagyközöség számára is érdekes lesz a „Duna Somorja környékén” című kiállítás, amely szintén a Korona épületében kap helyet.

Partneri projektu:

  • Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
  • Somorja város
  • Somorja régiofejlesztési ügynökség
  • Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
  • Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület
  • Szigetköz Natúrpark Egyesület

 

Aktivitások a projektban:

Biodiverzitás

 

Fenntartható környezeti nevelés a Szigetköz és a Csallóköz térségében

 

Felszerelés beszerzése a somorjai alapiskolák számára

 

Dunai worskhopok

Elrajtolt a Dunai workshop

Környezeti nevelés színtere lesz a Korona

Megszakítás