Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

A kisprojekt megnevezése: Szigetköz és Csallóköz első közösségi gyógynövénykertjei

A kisprojekt rövid címe: MOSONHERB

Projektrész ERFA támogatása: Pisztráng Kör Egyesület 27.228,44 EUR, Somorja Város 15477,68 EUR

rövid leírás

A projekt során a dunaszigeti Ökoparkban egy speciális gyógynövénykert létesült, melyben a meglévő fűzkápolna köré sziromszerűen magaságyások, mélymulcsos ágyások, rózsalugas, kivi és szeder lugas, fűszerspirál, mezítlábas taposóösvény, pillangó és méhlegelő, rovarhotel, napvitorlás foglalkoztató helység és pihenőpadok készültek. A növények betelepítésében és gondozásában eddig több mint 600 diák vett részt egy-egy workshop keretében. A gyógynövényes műhelyfoglalkozásokon megismerkedtek vadon élő és termesztett gyógynövényfajokkal valamint felhasználásukkal is. Gyógynövényes szappant, kenőkéket, lekvárt és aprósütiket is készíthettek.

A „MOSONHERB“ című, SKHU/WETA/1901/4.1/023 számú projektet az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési  Program Kisprojekt Alapja támogatta.


A Szigetköz és Csallóköz első közösségi gyógynövénykertjei

A Pisztráng Kör Egyesület és Somorja Város önkormányzata a határon átnyúló kisprojektalapra nyújtotta be a gyógynövényekhez kapcsolódó Mosonherb projektjének terveit.

Projektünk célja, hogy a diákság minél nagyobb részéhez közelebb vigyük a gyógynövényeket. A magyar oldalon összesen 30 műhelyfoglalkozást tervezünk 600 diák bevonásával.

Ennek során bemutatjuk a vadon is termő fajokat és felhasználásukat, majd a dunaszigeti Ökoparkban 2500 m2-es új gyógynövénykertjében tevékenykednek a diákok, az éppen aktuális gyógynövénygondozási feladatokat látják el, így palántákat ültetnek, vetnek, betakarítanak, feldolgoznak. Ezt egy könnyű ebéd követi, majd gyógynövények szappant készítenek, melyet haza is vihetnek.

Az összes résztvevő diák és kísérője az élményeken túl gazdagodik egy gyógynövényes plakáttal, mely a 14 leggyakoribb gyógynövényt és felhasználásukat mutatja be, valamint a 6 legaktívabb iskola 1-1 osztálya gyógytea készítő szettet is kap ajándékba, így vízforralókat, tea forrázókat és egyedi gyógynövényes porcelán bögréket és természetesen gyógyfüveket, melyeket az iskolájukban maguknak elkészíthetnek.

Szeptember 11-én Gyógynövény Fesztivált is rendezünk, melyen a szlovákiai projekt partnerszervezetünket is vendégül láthatjuk Somorjáról és a közeli településekről.

Szlovákiában Somorján a város 4 általános iskolájában (Korvin Mátyás AI, Bél Mátyás AI,  tejfalusi iskola és különleges alapiskola) gyógynövénykertek létesülnek, amelyekben júniusban, illetve július elején a  diákok iskolánként 6 foglalkozáson ismerkednek a gyógynövényekkel és felhasználásukkal. Ezekbe a városban élő szakemberek is bekapcsolódnak. Szeptemberben egy iskolai gyógynövényfesztivál keretében mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

A programban résztvevő iskolák teakészítő szettet és gyógynövényes bögréket is kapnak.

A projekt keretében egy foglalkoztatófüzet készül Somorja természeti és kulturális értékeiről.

 

A „MOSONHERB“ című, SKHU/WETA/1901/4.1/023számúprojektaz INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjnának keretében valósult meg.

 

ERFA támogatás: 15477,68 EUR

Bővebb információ: P

Fašanga Lea, email: lea.fasangova@samorin.sk, tel.: +421908703682

 

Download (PDF, Ismeretlen)

Megszakítás