Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Juhász Tibor tárlata a VMK-ban

08. nov 2017.

Óriási érdeklődés kísérte tegnap, 2017. november 7-én az esti órákban Juhász Tibor kiállításának megnyitóját. A VMK-ban található, több száz fő befogadására képes Tallós Prohászka István kiállítóterem közel fél órával a megnyitó előtt megtelt, ami azt jelzi: itt egy egyszerű tárlatnál többről lehet szó…
És valóban: Juhász Tibor, bár eddigi élete jelentős részét nem kies tájainkon, hanem a napsütötte Venezuelában élte le, elválaszthatatlanul hozzátartozik Somorjához. Olyannyira, hogy ha erőltetni akarnánk a kategóriákat, akár azt is mondhatnánk, Tibor városunk életének művészi erejű kifejezőképességekkel megáldott vizuális krónikása. De, mint köztudott, éppen Tibor az, aki a kategóriákat, a beskatulyázást éppúgy elutasítja, mint az elismertséget vagy a kényszeres megfelelést. Ő fest, rajzol, alkot – mert ez a dolga. Mi, a lelkes közönség meg időről időre szembesülünk alkotásaival, rácsodálkozunk sokoldalúságára és kifejezőerejére.
A tegnap megnyílt tárlat Juhász Tibor grafikáit és festményeit egyaránt elénk tárja, és tematikája is nagyon sokrétű; a somorjai közélet jeles személyiségeiről készült karikatúráktól kezdve a hagyományos csendéleteken keresztül a dél-amerikai őserdőkben szerzett élmények és benyomások alapján megfestett alkotásokig bezárólag sok mindent felölel. Külön fejezetet szentel közösségünk sorsfordító eseményének, a (cseh)szlovákiai magyarságot a második világháborút követő években sújtó kitelepítéseknek és deportálásoknak, amelyek az alkotó családját is érintették.
A kiállítást Orosz Csaba, városunk alpolgármestere nyitotta meg; az esemény fényét és hangulatát a Déja Vu együttes műsora, illetve a Bartal családi pincészet borainak bemutatója, kóstolója is emelte. Utóbbi kapcsán kívánkozik ide, hogy a pincészet Juhász Tibort kérte fel borcímkéi grafikájának megtervezésére, illetve a Wanted Design nyomdát azok elkészítésére – a somorjai eredetet kidomborítandó.
Juhász Tibor tárlata a VMK Tallós Prohászka István kiállítótermében munkanapokon 8:00 órától 20:00 óráig, 2017. november 21-ig tekinthető meg.