Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Megkoszorúztuk Mátyás király szobrát

2019. nov. 08

A város iskoláinak és az önkormányzat képviselőinek részvételével zajlott ma reggel Mátyás király szobrának koszorúzása. Az esemény bevezetőjében Szabó Arnold, a Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskola tanárjának reneszánsz gitárjátéka hangzott el, majd az iskola tánctagozatos diákjai, őket követően pedig Bándy Gyurika és Lengyelová Ela, a Corvin Mátyás és a Bél Mátyás alapiskolák tanulói adtak rövid műsort. Az egybegyűlteket Varju Péter, a somorjai képviselő-testület kulturális szakbizottságának elnöke köszöntötte, aki úgy fogalmazott: példamutató hagyományt teremthetünk közös megemlékezéseinkkel, hogy egy történelmi személyiségen keresztül erősítsük az egymás közti elfogadást és a megértést fiataljaink körében.
Városunk polgármestere, Orosz Csaba beszédében egyebek mellett kitért arra, milyen körülmények közt állított szobrot a város az egykori uralkodónak három évvel ezelőtt, 2016. novemberében.
„Jól emlékszem, mennyi kétkedés fogadta az ötletet. Azon kívül, hogy a várost jogaiban megerősítette, tényleg olyan fontos volt számunkra, hogy bronzba kell öntenünk? Ahogy akkor is, úgy most is csak azt tudom válaszolni, hogy igen. Corvin Mátyás személyében egy olyan uralkodót tisztelhetünk, aki a rábízott országot és népet a legjobb tudása szerint, az egyenlőség elvét szem előtt tartva igyekezett kormányozni, s megteremteni számára a szellemi gyarapodáshoz szükséges feltételeket. Példája hazaszeretetre, a közösség megbecsülésére és gyarapítására tanít, s ezek azok az értékek, amelyeket Somorja önkormányzata is magáénak vall. Legyünk hát büszkék városunkra, közös történelmünkre, s tanuljunk belőle, mert, mint azt egy ógörög bölcs megfogalmazta, a történelem bölcselet, mely példákkal tanít” – mondta.
Mészáros Péter, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója példaként állította a diákok elé az egykori királyt.
„Ha legközelebb megpillantjátok ezt a szobrot, gondoljatok arra, hogy egy olyan vezetőt, olyan királyt láttok, aki nagyra tört, alkalmas volt álmai elérésére, hatalmas sikerre vitte azokat, és mi ennek a teljesítménynek köszönhetjük, hogy itt és így élhetünk. Teljesen mindegy, hogy az anyanyelvetek magyar, vagy szlovák” – zárta beszédét.
Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotása előtt Somorja önkormányzata, a magyar és a szlovák tannyelvű alapiskolák és gimnáziumok, valamint a művészeti alapiskola képviselői helyezték el koszorúikat. Az ünnepi megemlékezés apropóját Mátyás király somorjai látogatásának 550. és a szobor leleplezésének 3. évfordulója szolgáltatta.

 

Megszakítás