Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Tvoríme kraj – közeleg a projektek leadási határideje

2020. feb. 13

Február 6-án a helyi gimnázium épületében zajlott a nagyszombati kerületi önkormányzat munkatársainak tájékoztatása a megye részvételi – participatív költségvetéséhez Tvoríme kraj címmel. Ez a találkozó egyike volt annak a tizenhétnek, amelyeket a megye nagyobb városaiban szerveztek a pályázat iránt érdeklődő polgárok számára.
Az idei, 2.évfolyamban a megye mintegy 250 ezer eurót különített el erre a célra és ebből 54 ezer euró a dunaszerdahelyi járásban kerül kiosztásra. Pályázhatnak polgári társulások, fizikai személyek, alapítványok és nonprofit szervezetek, miközben az egy pályázatra megítélhető összeg legfeljebb 5 ezer euró lehet. A pályázatról pontos információkat a www.tvorimekraj.sk oldalon vagy a legismertebb szociális hálón lehet szerezni.
Az előző évben a következő kritériumok alapján döntöttek az illetékesek: fenntarthatóság, inkluzivitás, környezetvédelmi szempontok, közösségteremtés, újszerű hozzáállás, egyediség.
Az előző évben 113 pályázatot adtak le, ebből 89 felelt meg a kiírásnak és 61 pályázat volt sikeres, tehát kapott támogatást. Ebből a következő 3 pályázat volt Somorjáról:
– a csölösztői park rendezése
– Honismereti séták Somorján
– biciklitároló a gimnáziumnál.
Az idei év kiírásának kritériumait egy 35 fős bizottság fog február 26-án eldönteni, majd a már említett weboldalon teszik közzé az aktuális kiértékelési szempontokat. Valószínűleg nem fognak nagyon különbözni a tavalyi kritériumoktól.
A pályázatok leadásának –amelyeknek tartalmaznia kell a szöveges leírást, esetleg fotódokumentációt, vázlatrajzokat – határideje március 6. A pályázatokat elektronikusan kell benyújtani.
A következő fontos határidő március vége, amikoris Dunaszerdahelyen kerül sor az egyes pályázatok bemutatására, amire a pályázóknak 3 percük lesz. Itt lesz mód az egyes pályázatok véleményezésére, értékelésére. Egy 5 tagú bizottság fogja előzetesen elbírálni a látottakat és hallottakat. A következő 2 hét folyamán pedig a lakosok SMS szavazással támogathatnak legalább 3 pályázatot majd.
A végső eredmény a bizottság étékelése és az SMS szavazás átlagából lesz meghatározva.
A szervezők hangsúlyozták, hogy céljuk azon pályázatok támogatása, amelyek aktivizálják a gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket és időseket arra, hogy közös munkával, közös erővel vegyenek részt egy hasznos ügy megvalósításában. Az előző évben sikeres pályázatok leírása a megye FB oldalán olvashatók.
Arra biztatunk mindenkit, hogy ha jó, hasznos ötlete van, pályázzon bátran! Ebben segítséget kínál a találkozó előadója, Mgr. Marek Krnáč (email címe: marek.krnac@trnava-vuc.sk).

Jávorka Tamás, önkormányzati képviselő