Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumhoz tartozó kiállítás bemutatja Somorja hagyományait, a városban gyakori mesterségek eszközeit. Csoportok számára interaktív aranymosó bemutatót is tartanak.

P1120390 P1120375

A VÁROSI HONISMERETI HÁZ

Somorján az 1920-as évek végén – a pozsonyi Uránia Tudományos Társaság közreműködésével – munkásságának köszönhetően – merült fel először egy somorjai múzeum megalapításának gondolata. Khín Antal tanár vezetésével 1929-ben létrejött a Csallóközi Múzeum.
Ez a múzeum azonban 1964-ben megszűnt létezni, gyűjteményét Vágsellyére, Nagyszombatba, Martinba és Dunaszerdahelyre szállították. A somorjai lokálpatrióták azonban nem törődtek bele múzeumuk megszüntetésébe. A CSEMADOK helyi honismereti szakbizottsága 1976-ban önerőből létrehozta a Városi
Honismereti Házat. A honismereti ház kiállítótermeiben megtekinthetők a város középkori történetére utaló okmányok, a Felső-Csallóköz néprajzi gyűjteménye, parasztszerszámok, régi háztartási berendezések, kenderfeldolgozáshoz és aranymosáshoz szükséges munkaeszközök, halászati szerszámok, valamint a földművelés során használt munkaeszközök.

Megszakítás