Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

A párizsi olimpiai somorjai vívó nélkül lesz, de a kajak – kenusok még kiharcolhatják városunknak az ötkarikás részvételt.

Fazekas Árpi, akit a rangsor alapján a 18. helyre soroltak, a luxemburgi kvalifikációs tornán a csoportban három győzelemmel és három vereséggel jutott az egyenes kiesési szakaszban. Ott nem bírt a dán ellenfelével és végül a 12. helyet szerezte meg.

A kajak – kenusok számára szombaton kezdődik az idény. Nem akármilyen versennyel, az első felmérővel, amely sok mindenről dönt. Főleg arról, hogy ki harcolja ki a részvételt a május 8-i szegedi olimpiai selejtezőn. Sidó Bianka a K1 ötszázon (10 ellenfele lesz), míg Zalka Csaba – Botek Ádám kettős a K2 ötszázon indulnak, ahol öt egységgel küzdenek. Csak a győztesek jutnak ki Szegedre. Edo Strýček – Peter Kizek kettős már megszerezte az indulás jogát, mivel a szombati versenyen a C2-ben csak ők indulnak

A szombati erőfelmérő verseny arról is dönt, hogy kik fogják képviselni Szlovákiát az Európa-Bajnokságon és a Világ Kupákon.

péntek, április 26.
19 óra
Fragile & Mária Čírová-koncert a Városi Művelődési Központban

szombat, április 27.
20 óra – 9 éves a Mozi
, születésnapi táncház
20 óra – az Omega Tribute Band koncertje
a Sup-Sup Music Clubban

vasárnap, április 28.
16 óra – temetői séta Méry Erzsébet helytörténésszel
a somorjai városi temetőben

Kellemes hétvégét, jó szórakozást kívánunk!

Az úttest javítása és a csatlakozó út korszerűsítése miatt hétfőtől, 2024. április 29-étől forgalomkorlátozással kell számolni a Pozsonyi út (I/63-as számú országút) VEGA üzletközpont előtti szakaszán. A forgalmat két héten keresztül erre jogosult személyek, majd május 13-ától 31-éig ideiglenes jelzőlámpák fogják irányítani.

Kérjük, közlekedjenek fokozott óvatossággal a szóban forgó szakaszon.
Megértésüket köszönjük.

Fazekas Árpádra figyelnek pénteken a somorjai sportrajongók. A vívónk Luxemburgban az olimpiai helyjegyért fog harcolni.

Mint már jeleztük az olvasónknak, Árpi bal kezét a szaúd-arábiai junior világbajnokság óta kötés díszítette. Mint kiderült, eltört a hüvelykujja. Luxemburgi út előtt Jakubík Gábor vette kezelésbe az ujját. ,,Rögzített kötést kapott,“ árulta el a volt sikeres kajakos.

Huszonegyen lépnek plástra az európai selejtezőn, csak a győztes jut ki az olimpiára. Árpi a ranglista alapján a 18. helyre sorolták, délelőtt tízkor kezd vívni.

Hajrááá!!!

A napokban kezdetét vette a Kovács utca Pozsonyi úti csatlakozásának, az Ister-buszmegálló és környékének a felújítása, amely az utca teljes rekonstrukciójának a második szakasza. A tervek szerint új tetőt kap a buszmegálló, felújítják a járdákat, az útburkolatot és a közvilágítást, valamint zöld szigeteket alakítanak ki. A munkálatok során a kivitelező, az Area Somorja Kft. fokozottan oda fog figyelni arra, hogy az építkezés egyes szakaszainak megvalósítása során a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. A befejezés június végére várható.

Szerdán Somorján a sport játszotta főszerepet. Előbb az STK 1-1-es döntetlent játszott a Zsolna B ellen, majd este sokáig tapsolt a szinte megtelt Samaria Sportközpont. A kosaras lányok ugyan vereséget szenvedtek a Rózsahegytől, de nagyon jól játszottak és megérdemelten fejezték be a negyedik helyen az idényt.

A somorjai focisták nem kezdték jól a meccset, de a kilencedik percben a szülinapos Lukas Leginus ügyesen átemelte a kifutó kapust és egyenlített. Ugyan aktívabb volt a hazai csapat, de több gólt nem szerzett. ,,Örülök a találatomnak, de sajnos csak döntetlent értünk el. Csalódottak vagyunk,“ mondta Lukas Leginus.

A somorjai kosaras lányok remek teljesítménnyel búcsúztak az idénytől. Papírformának megfelelően végül vereséget szenvedtek a Rózsahegytől (49:64), de maximálisan odatették magukat. A 215 néző többször vastapssal jutalmazta a lányokat. A találkozó után pedig nagy éljenzésben volt részük, amikor átvették a negyedik helyért járó dísztányért.

,,Nagyon elégedett vagyok a mai játékkal. Az utóbbi hetekben sok sérültünk és betegünk volt, ennek ellenére ma mindenki maximálisan odatette magát. Így kell játszani a bronzéremért. Örülök, hogy megmutattuk, Somorján nem egyszerű győzni. Köszönjük a szurkolóinknak, hogy ma is támogattak,“ nyilatkozta Suja Tímea, csapatunk játékosedzője.

 

A somorjai óvodákba a 2024/2025-ös tanévre 2024. május 6-tól 10-ig lehet beíratni a gyerekeket. Városunk óvodáiban előnyben részesítik azokat a gyerekeket, akik már elérték a hároméves kort, kivételes esetben a kétéveseket is felveszik.

A közoktatási törvény értelmében kötelezően óvodába kell íratni minden gyereket, aki a tankötelezettség előtti évet megelőző év augusztus 31-éig betölti az ötödik életévét. Egyéni tanrend külön kérvény alapján engedélyezhető.

Ha a szülő vagy a nevelési tanácsadó olyan gyerek óvodai felvételére tesz javaslatot, aki augusztus 31-ig nem tölti be az ötödik életévét, a kérvény mellé csatolni kell az illetékes nevelési tanácsadó nyilatkozatát, valamint a gyermekorvosi javaslatot.

Az óvodai felvétel során előnyt élveznek az ötéves kort betöltött gyerekek.

A törvény kimondja, hogy csak olyan gyereket lehet óvodába felvenni, akinek a szülei vagy törvényes képviselője igazolni tudja, hogy megkapta a kötelező védőoltásokat.

A felvételi kérvény beadható:
– elektronikus formában, az óvoda postafiókjába kézbesített beadvány formájában
– minősített elektronikus aláírással hitelesített elektronikus dokumentum formájában.

Ha a gyerek sajátos nevelési és oktatás igényű, az illetékes pedagógiai-pszichológiai tanácsadóközpont ajánlását is csatolni kell a kérvényhez.

A gyerek akkor nyer felvételt, ha az óvoda igazgatója erről hivatalos végzést adott ki. Az igazgató június 30-ig dönt a gyerek felvételéről.

A kérvénynek tartalmaznia kell:
– a személyes adatokat
– a tanítási nyelvet (szlovák vagy magyar)
– azt, hogy egész napos vagy félnapos óvodai tartózkodást igényel-e a szülő
– az arra vonatkozó adatott, hogy korábban járt-e óvodába a gyerek
– az óvodalátogatás kezdetének dátumát
– a kérvényezés időpontját és a törvényes képviselők aláírását.

A beíratáshoz a gyermek születési anyakönyvi kivonata is szükséges.

A somorjai óvodák listája:
Iskola utcai Óvoda, Somorja, Iskola utca 977 (magyar tanítási nyelv)
Iskola utcai Óvoda, Somorja, Iskola utca 977 (szlovák tanítási nyelv)
Mária utcai Óvoda, Somorja, Mária utca 682 (szlovák és magyar tanítási nyelv)
Szél utcai Óvoda, Somorja, Szél utca 496 (szlovák és magyar tanítási nyelv
Vadász utcai Óvoda, Somorja, Vadász utca 1129 (szlovák és magyar tanítási nyelv)
Duna utcai Óvoda, Somorja, Duna utca1061 (szlovák és magyar tanítási nyelv)
Tejfalusi Óvoda, Tejfalu, Első utca 108 (magyar tanítási nyelv)
Gazdasori Óvoda, Somorja, Gazdasor 41 (szlovák tanítási nyelv)

Közelebbi információt az egyes óvodák nyújtanak.

A somorjai óvodák teljes elérhetőségét, valamint a beíratáshoz szükséges űrlapokat bejegyzésünk függelékeként közöljük.

Illusztrációs fotó: cas.sk

Download (PDF, Ismeretlen)

Download (PDF, Ismeretlen)

Žiadosť o prijatie do MŠ – Óvodai felvétel iránti kérelem

A Zalabai Zsigmond Városi Könyvtár sok szeretettel meghívja az irodalombarátokat a Klub slovenských čitateľov soron következő rendezvényére, amely csütörtökön, 2024. április 25-én, 17.30 órakor kezdődik. A vendég ezúttal Marta Hlušíková író, költő, számos ismert gyermekkönyv szerzője lesz. Azt est házigazdája Marta Galbáčová.

A múlt péntek különleges volt, az olimpiai érmes, cseh vívó, Alexander Choupenitch látogatott el Somorjára, aki három éve Tokióban harmadik lett. Az idei párizsi olimpián is induló 29 éves sportoló útja Forgács Oszkár Vívópavilonba vezetett.

,,Szép emlékek… Nagyon boldog vagyok, hogy újra itt lehetek. Régebben nagyon gyakran jártam Somorjába. Utoljára 2008-ban voltam itt, amikor kadétként megnyertem a Samaria Kupát. Itt a helyszínen vívtunk, a szomszédos, még régi sportcsarnokban és a művelődési házban is versenyeztünk,” mondta honlapunknak Alexander Choupenitch. „Nagy József edző írt nekem, nincs-e utam errefelé. Éppen egy budapesti edzőtáborban voltam és hazafelé örömmel megálltam Somorján,” árulta el a cseh sportoló, aki rendszeresen tartja a kapcsolatot edzőnkkel. „Versenyeken találkozunk, rendszeresen ott van a brünni edzőtáboromban. Gyakran járnak hozzánk a somorjai vívók és fordítva is. Jó ha a gyerekek más ellenfelekkel is vívhatnak.”

Alexander figyelmesen figyelte a somorjaiak edzését és hasznos tanácsokkal látta el őket. ,,Le a kalappal a somorjai klub rajongói, tisztségviselői, edzői és versenyzői előtt. Kiváló, és nagyon örülök, hogy olyan vívókat tudnak nevelni, akik rendszeres időközönként a világ legjobbjaikkal is felveszik a versenyt. Például a mostani Pirk, Fazekas, Lančarič trió, amely Világ Kupát is nyert. És ugyanakkor itt is, s mi is egy kis országból származunk, ahol nem egyszerűek a feltételek a sportoláshoz,” folytatta a cseh vívó, akinek négy érme van junior világeseményről, aranyat az EB-n nyert. A felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, három évvel később a tokiói olimpián is harmadik lett. Júliusban Párizsban versenyez. „Soha nem beszélek előre az álmaimról, a céljaimról. Mindent meg akarok tenni a felkészülés során, valamint a verseny napján. Aztán majd meglátjuk, hogyan alakul,” tette hozzá Alexander Choupenitch, aki a budapesti edzőtáborban Fazekas Árpáddal is edzett. Bízunk benne, hogy sok jó tanácsot adott Árpinak, aki sikeres lesz a hétvégi luxemburgi olimpiai selejtezőn.

1970-től április 22-én tartjuk a Föld napját. Városunkban ma több száz alapiskolás és óvodás vett részt a Fő téren megtartott rendezvényen, ahol a szelektív hulladékkezelésről, a méhek életéről, a vadászok természetvédő tevékenységéről és sok minden másról szerezhettek hasznos ismereteket, de akár virágot is ültethettek.

A rendezvény a Felső-csallóközi Hulladékgazdálkodási Társulás (ZOHŽO), a Nyugat-szlovákiai Vízművek Rt. (ZsVS, a.s.), Pongrácz László méhész, a Virágos Somorja kezdeményezés, valamint a Somorja Vadásztársulat közreműködésével valósult meg, akiknek ez úton is köszönjük.

Felhívjuk lakosaink figyelmét, hogy szerdán, 2024. április 24-én a somorjai anyakönyvi hivatal műszaki okok miatt csak 16.40-ig tart nyitva.

Megértésüket köszönjük.

Úgy a somorjai kosaras nők, mint a focista fiúk is vereséget szenvedtek. A fiatal somorjai lányok a vívók Szlovák Kupájában jeleskedtek.

Somorján került sor az U11-es kategória Szlovák Kupa 5. fordulójára. A fiúknál (4 ország, 26 versenyző) a legeredményesebb somorjai Trestyánszki Max lett, aki a hetedik helyet szerezte meg. A lányoknál (3 ország, 21 versenyző) Világhy Karolina volt a legjobb, Domsitz Lara és Horony Laura harmadikok lettek.

Az SKK Somorja női csapata az Extraliga 3.helyért folyó összecsapás első meccsén a papírformának megfelelően 44:84-es vereséget szenvedett Rózsahegyen. A második találkozóra szerdán, 18.00-kor kerül sor a Samaria Sportközpontban.

Az STK Somorja a II. liga 25. fordulójában Vágsellyén az éllovas Komárom vendége volt. A kék – fehérek nagy küzdelem után 2:0-ás vereséget szenvedtek. Ugyan két gólt kaptunk, de Horváth Attila kapusunk több remek védést mutatott be. Szerdán, 16:30-kor a Zsolna fakócsapata látogat a Pomléba.

Foto: KFC, MBK

Megszakítás