Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Kisebb módosítások várhatók a parkolási rendszerben

2017. nov. 24

A város vezetése kisebb változásokat tervez a parkolási rendszerben; az erre vonatkozó általánosan kötelező érvényű rendelet módosítását a képviselőtestület 2017. december 14-i ülésén tűzi napirendre.

A 2016. június 1-ével bevezetett fizetős parkolás a kezdetekben a lakosság egy részénél kétségeket és fenntartásokat váltott ki, ám az idő igazolta a döntés helyes mivoltát. Városunkban hat övezetben mintegy ezerszáz fizetős parkolóhely létesült. A kiadások és a bevételek mérlege alapján elmondható, hogy a fizetős parkolási rendszer jelentős összeget hozott városunknak, amelyet az a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére fordít.

A fizetős parkolás bevezetésének egyéb, nem anyagi vetületeit tekintve elmondható, hogy városunkban javult a közlekedés biztonsága, a szabálytalan parkolás felszámolásával és az újabb parkolóhelyek kiépítésével pedig több utca rendezettebbé vált. Nem elhanyagolandó szempont az sem, hogy a parkolórendszer bevezetése szervezés és átállás szempontjából sem okozott káoszt, zökkenőmentesnek nevezhető.

A fentebb említett, 10/2017 sz. ÁKÉR-módosítás legfontosabb kitételei a következők:

  • elérhetővé válik az az ingyenesen letölthető, mobil eszközökön futtatható applikáció, amely az SMS útján történő parkolójegy-árusítás mellett azok számára is lehetővé teszi a rugalmas parkolójegy-vásárlást, akik nem rendelkeznek Orange, T-Mobile vagy O2 előfizetéssel (a városba látogató külföldiek stb.); a parkolási díj nem változik,
  • a parkolóbérleteket kiállító Area Šamorín Kft. székhelyén lehetőség nyílik majd kéthetes futamidejű parkolókártyák vásárlására, amelyek ára 15 €/gépjármű lesz,
  • a négyes parkolóövezet egy tömbházzal bővül, a Gazdasoron felújított épületek pedig besorolást nyernek a kettes övezetbe.

Az ÁKÉR-módosító javaslat elfogadásával, majd a szóban forgó változások gyakorlatba történő átültetésével városunk azon szlovákiai települések sorába tartozna, amelyek lakosaik és látogatóik számára valamennyi elérhető csatornán lehetővé teszik a parkolási díjak rendezését. A mobil applikáció által, amelyet Somorja Szlovákiában az elsők közt tesz elérhetővé, nemcsak bővül, hanem minőségileg is javul a szolgáltatás színvonala.

Megszakítás