Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Az új koronavírus tízszer veszélyesebbnek tűnik az influenzánál

2020. márc. 10

A Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicina Központja alá tartozó Virológiai Intézet (Virologický ústav Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied) tudósai a TASR állami hírügynökségnek nyilatkozva ma úgy fogalmaztak: az új koronavírus tízszer veszélyesebbnek tűnik az influenzánál, amely évente körülbelül egymilliárd embert fertőz meg világszerte, miközben az elhalálozások száma 300 – 650 ezerre tehető. Az új koronavírus elhalálozási rátáját tekintve viszont tízszer veszélyesebbnek tűnik a szezonális influenzánál.
A tudósok állításukat azzal támasztják alá, hogy 2020. március 9-ig, azaz hétfőig, amikor is tíz hét telt el a járvány kitörésétől számítva, a világon mintegy 110 ezer koronavírusos fertőzést észleltek, az elhalálozások száma pedig elérte a 3800-at. Rámutattak arra is, hogy míg a koronavírus genetikai információi egyetlen ribonukleinsavban (RNS) vannak elraktározva, az influenzavírus esetében az RNS-ek száma nyolc. Az influenzavírus variabilitása a magas mutációs rátával magyarázható. Egy következő fontos eltérés, hogy míg az influenza szezonális, a COVID-19-ről ez nagy valószínűséggel nem mondható el. Amiben mindkét vírus megegyezik, az a terjedésük módja. A SARS-CoV-2 legerősebb fegyvere viszont az, hogy rendkívül gyorsan és észrevétlenül terjed.
„Az intenzív kórházi ellátásra szorulók számának drasztikus növekedése az egészségügyi rendszer túltelítődéshez vezethet. Ezért annyira fontos a megelőzés és a karantén-intézkedések betartása, amelyek lassíthatják a vírus terjedését. Így időt nyerhetünk arra, hogy meg tudjunk birkózni a helyzettel” – tették hozzá az akadémia tudósai.

Forrás: TASR
Fotó: biomedcentrum.sav.sk

Megszakítás