Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Rendkívüli állapotot hirdethet ki a kormány

2020. márc. 11

A kormány a szakértőkkel való egyeztetést követően az egész ország területére kihirdetheti a rendkívüli állapotot az új koronavírus terjedésével összefüggésben. Ezt a mai kormányülés után jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő. Hozzátette: az állampolgárokat nem fogják korlátozni a személyi szabadságukban, vagy a mozgásszabadságban.
„Ez csupán egy eszköz arra, hogy például attól a cégtől, amelynek öt lélegeztetője van raktáron, kikényszeríthessük, hogy ezeket a készülékeket ne magán cégeknek, hanem az államnak adja el” – magyarázta Pellegrini. „Ez nem azt jelenti, hogy korlátozni fogjuk az embereket a mozgásszabadságukban, nem rendelünk el éjszakai kijárási tilalmat sem. Itt még nem tartunk, és remélem, hogy erre nem is lesz szükség” – fűzte hozzá.
A kormány a rendkívüli állapottal az újabb igazolt esetekre reagál. Az új fertőzöttek egy férfi és két nő, akik Kitseeben kapcsolatba kerültek a megfertőződött szlovák családdal. Pellegrini hangsúlyozta, hogy már a kezdetektől otthoni karanténban vannak, felügyelet alatt.
„Ez csak a kezdet, valószínűsíthető, hogy a betegek száma növekedni fog” – mondta a kormányfő, aki azt sem zárta ki, hogy a vírus terjedése miatt karantén alá kell majd helyezni az összes, külföldön dolgozó szlovák állampolgárt, miután visszatértek Szlovákiába. Az állam ehhez igénybe veheti a belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó, bősi intézményt.
Sor kerül a rendőrség megerősítésére is, a járőröket hivatásos katonákkal egészítik ki. Naponta mintegy 500 katona vesz majd részt a közrend fenntartásában. A rendőrségi állomány és felszereltség már nem elég arra, hogy be tudjuk tarttatni a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban hozott intézkedéseket, indokolta a döntést Denisa Saková belügyminiszter és Peter Gajdoš védelmi miniszter, akik a javaslatot előterjesztették. A megerősített járőrök főleg a határátkelők ellenőrzése során teljesítenek majd szolgálatot. Az intézkedés 2020 végéig marad érvényben.

Forrás és fotó: TASR

Megszakítás