Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

2015. augusztus 28 – 29. között valósult meg Somorja város és partnerei részvételével a Törődünk Európával elnevezésű projekt, mely az EU Európa a polgárokért program Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel alprogramjában a Testvérváros-program intézkedés keretében lett megtámogatva.

A projekt 230 polgár találkozását tette lehetővé, melyek közül 25 állampolgár a szlovákiai Somorja képviseletében, 48 állampolgár a romániai Gyergyószentmiklós képviseletében, 72 állampolgár a magyarországi Mosonmagyaróvár képviseletében, 40 állampolgár a csehországi Uherský Brod képviseletében, 15 fő a somorjai Fórum Intézet képviseletében és 5 állampolgár a szerbiai Topolya város képviseletében vett részt.

A projektum célja az egyes partnerek közötti, EU tagsággal kapcsolatos tapasztalatcsere (problémák és lehetséges jó megoldások, példa értékű projektek), az EU jövőjéről és a benne elfoglalt helyünkről történő közös eszmecsere, a partnerek és a polgárok közötti kapcsolatok elmélyítése volt.

A projekt megvalósításában részt vevő partnerek:

 1. Főpartner: Somorja város

További partnervárosok, partnerszervezetek:

 1. Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja
 2. Gyergyószentmiklós városa, Románia
 3. Hainburg városa, Ausztria
 4. Mosonmagyaróvár város önkormányzata, Magyarország
 5. Uherský Brod városa, Csehország
 6. Topolya városa, Szerbia

A projekt aktivitásai:

 1. EU információs stand (2015.8.28—29.) – célja a lakosság EU-ról, annak politikájáról való informálása, eszmecsere. A stand a Pomlé Fesztiválon lett felállítva, ahol a lehetséges legnagyobb számú célcsoport látogathatta.
  230 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 72 mosonmagyaróvári (Magyarország), 40 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő
 1. Európa jövőképe moderált beszélgetés, melyre augusztus 28-án került sor a Somorjára érkező partnerek delegációi között.
  134 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 28 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 31 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő
 1. A krízis és a globalizáció hatása az EU régióira elnevezésű nemzetközi konferencia, melyre augusztus 28-án került sor a Fórum Intézet székházában. A három nyelven folyó konferencián minden partnerszervezet előadást tartott a témában, a vita folyamán pedig megbeszélték a tapasztalataikat.
  85 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 18 somorjai (Szlovákia), 20 gyergyószentmiklósi (Románia), 7 hainburgi (Ausztria), 20 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő
 1. A város nevezetességeinek megtekintése – a delegációk augusztus 29-én megtekintették az európai dimenziókba illő helyi nevezetességeket: az At Home Gallery által fenntartott zsinagógát, mely európai hírű kulturális események helyszíne és egyben a II. világháború szomorú történéseinek mementója. Szintén megtekintették az felújított Samaria Sportcsarnokot és a jövőben európai sporteseményeknek helyet adó Elements Resort-ot.
  137 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 20 hainburgi (Ausztria), 31 mosonmagyaróvári (Magyarország), 5 uhersky brodi (Csehország), 3 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő
 1. A Pomlé Fesztivál kulturális rendezvényeinek megtekintésével zárult a kétnapos találkozó. A pályázatnak köszönhetően a Pomlé Fesztivál vendégül láthatta a cseh, román és magyarországi partnerek kulturális együtteseit.
  230 közvetlen résztvevő az aktivitáson: 25 somorjai (Szlovákia), 48 gyergyószentmiklósi (Románia), 25 hainburgi (Ausztria), 72 mosonmagyaróvári (Magyarország), 40 uhersky brodi (Csehország), 15 fő a Fórum Intézet képviseletében és 5 topolyai (Szerbia) résztvevő.

A projekt kétségkívüli eredménye, hogy a partnerek között a kapcsolat elmélyült és új kihívásokat is hozott. A két, intenzív beszélgetésekkel és tervezéssel eltöltött közös nap új projektötleteket hozott, melyek a jövőben megvalósításra várnak.

 

Download (PDF, Ismeretlen)

https://www.youtube.com/watch?v=_RHdFk55whI&feature=youtu.be

Konferencia

 D
Testvérvárosok delegációi

Fesztivál

Megszakítás