Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

2019 végére megújulhat a Korona épülete

2017. szept. 22

Sikeresen pályázott az Interreg Szlovákia – Magyarország pályázati kiírásban városunk önkormányzata, illetve a győri Szent Mór Bencés Perjelség, aminek eredményeképp 2019 októberére megújulhat a somorjai Korona, illetve végbemehet a győri Szent Mór Perjelség épületének rekonstrukciója.
A nemzetközi projekt fő célkitűzése a kulturális örökségi helyszínek együttműködésének és fejlesztésének támogatása, illetve a határmenti térség idegenforgalmi vonzerejének növelése. Ez utóbbi célt fogják szolgálni a projekt eredményeképp megrendezésre kerülő közös kiállítások és kórustalálkozók, a megújult épületek ugyanakkor várhatóan vallási-egyházi témájú konferenciák helyszínéül is szolgálnak majd. A projekt nyitórendezvénye Győrben, míg zárórendezvénye városunkban zajlik; várt eredményei a szomszédos országokból érkező látogatók számának jelentős növelése a határ mindkét oldalán, közös kulturális-stratégiai együttműködés megteremtése évi nyolc kulturális rendezvény megvalósításával, illetve a fejlesztés által érintett látványosságok látogatószámának évi 1500 főre történő növelése. A megvalósítandó közös konferenciák és alkotóműhelyek célcsoportja mintegy 400 fő – az alap- és középiskolák felső tagozatos diákjai, a szlovák-magyar határmenti térség egyházi életének résztvevői és képviselői, és nem utolsó sorban Somorja és Győr, illetve a két város környékének lakosai és látogatói.
A Korona épületének felújítása Somorja központjában megteremti egy kulturális és turisztikai információs központ létrehozásának lehetőségét is, amelynek szolgáltatásait évente várhatóan ezernél több fő veszi majd igénybe, hozzájárulva az idegenforgalom fejlődéséhez városunkban. Bárdos Gábor, Somorja polgármestere ennek kapcsán elmondta: a fejlesztést városunk önkormányzatának az Arrabona EGTC európai területi együttműködési csoportosulás megalapításában és működtetésében vállalt részvétele teszi lehetővé.
„A társulás 2010-ben Győr, Mosonmagyaróvár, Dunaszerdahely és Somorja részvételével alakult; hosszú távú, 2020-ig szóló fejlesztési tervét 2014-ben fogadtuk el. Jóllehet hosszabb időn át nem sikerült olyan pályázati lehetőséghez jutnunk, amely céljainkkal összhangban állt volna, az idő igazolta, hogy érdemes volt kivárnunk. A Korona városi tulajdonban lévő részének és udvarának felújításával sokunk régóta dédelgetett álma válik valóvá – Somorja központjában létrejön egy olyan, reprezentatív központ, amely az idegenforgalmat, a művelődést és a szórakozást egyaránt kiszolgálja majd.”
Az 1.007.131,12 € összköltségvetésű projekt a közbeszerzési eljárások kiírásával ez év novemberében rajtol, és 2019 októberében fejeződik be.

Megszakítás