Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Elhatározás született a műfüves pálya ügyében

2019. ápr. 05

Városunk önkormányzatának sok fejtörést okozott az STK futballklub azon kezdeményezése, hogy új műfüves pályája épüljön a sporttelep területén.  A gondot elsősorban a pálya elhelyezése okozta. A létesítmény mintegy kétszáz gyermek- és ifjúsági sportoló számára hivatott biztosítani az edzés megfelelő feltételeit, ugyanakkor természetvédelmi szempontokat is szem előtt kellett tartani. Mint arról korábban beszámoltunk, az STK Somorja futballklub vezetése már 2015-től folytatott tárgyalásokat az x-bionic® sphere sportközponttal, ám ezek nem vezettek eredményre. Ezt követően három lehetőség merült fel, melyek értelmében a műfüves pálya a mostani és a régi focipálya közti területen, a régi focipálya helyén, vagy a szélfogó mögötti mezőn épülhetne meg.
Az első esetben a szóban forgó földterületet magántulajdonosoktól, illetve a Szlovák Földalaptól kellene kivásárolni. Jóllehet a tulajdonosok hajlottak a megállapodásra, az illetékesek, ismerve az ügyintézés nehézkességét a Szlovák Földalapnál, ami akár évekig is húzódhat, ezt a lehetőséget elvetették. Fennállt annak a veszélye is, hogy a földmunkák során – az öreg pálya felületéről mintegy 40 cm vastagságú talajréteget kellene eltávolítani – sérülne a terület szomszédságában álló kétszáz éves tölgyek gyökérzete.
A másodikként felvázolt lehetőség a régi futballpálya mögötti erdősáv kivágásával járna. Az önkormányzat tárgyalásokat folytatott egyebek mellett a természetvédelem terén érdekelt állami szervek és civil szervezetek képviselőivel is, akik előzetes beleegyezésüket adták ehhez – azzal a feltétellel, hogy a beruházó a kivágott fák helyett 300 facsemetét ültet ki ugyanabban a térségben.
A szélfogó mögötti, a város területfejlesztési tervében parkosítási és szabadidős célokra kijelölt terület esetében az önkormányzatnak kell kérelmeznie a földterület kivételét a termőföld-alapból. Ha ez megtörténik, az engedélyezési eljárást követően megkezdődhet az építkezés. Ez a megoldási lehetőség szélesebb körben támogatásra talált.
Városunk vezetése 2019 januárjában a helyszínre vonatkozóan átfogó vizsgálatot és elemzést végzett, amely márciusra készült el. Ennek alapján arra az elhatározásra jutott, hogy a műfüves pálya a zöld mezőn, az erdősávon túl épüljön meg. Ez tükrözi városunk polgármesterének február elején közétett állásfoglalását, amikor úgy fogalmazott: fakivágás a Pomléban – nem, műfüves pálya – igen.
„Több szempontot figyelembe véve jutottunk erre az elhatározásra – mondta Orosz Csaba a tervezet kapcsán. – Így megmaradna az említett erdősáv és elhárulna a veszélye annak, hogy a kétszáz éves tölgyfák gyökérzete sérüljön. Úgy gondolom, ez megoldás arra a petícióra is, amelyet a lakosok egy csoportja a fák kivágása ellen nyújtott be. A következő lépés a műfüves pálya tervdokumentációjának elkészítése, az érintett szervekkel történő egyeztetés, majd az engedélyezési eljárás megkezdése. Szeretném leszögezni, hogy a projekt finanszírozása egyelőre nyitott, elképzeléseink szerint pályázati forrásokból és támogatásokból valósulna meg. Amíg nem áll rendelkezésre a szükséges összeg száz százaléka, az építkezés nem kezdődhet meg.”
A tervezett futballpálya az STK sporttelep negyedik ilyen létesítménye lenne. Megépítésével a város egy olyan sportlétesítményhez jutna, amelyet nem csak a futballklub használhatna, hanem egyéb sport- és szabadidős tevékenység helyszínéül is szolgálhatna.

Skip to content