Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Elrajtolt a Modern kolostorok-projekt

2018. márc. 01

A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium épületében tegnap, 2018. február 28-án tartott projektnyitó konferenciával hivatalosan is elrajtolt a Modern kolostorok elnevezésű, SKHU/1601/1.1/030 megjelölésű nemzetközi projekt, amelynek a Somorja központjában található Korona felújítása is részét képezi.
A konferenciát Sárai-Szabó Kelemen győri perjel nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a győri Szent Mór Bencés Perjelség és a somorjai Korona felújítására irányuló projekt megvalósítása során mindkét helyszínen olyan épületek kerülnek felújításra, amelyek azért készültek, hogy befogadjanak és életterei legyenek egy közösségnek. „Nem öncélúak voltak ezek az épületek, és nem öncélú a felújításuk sem, hanem közösségeknek, érdeklődő, kereső embereknek készülnek; olyan embereknek, akik akarnak tanulni” – mondta. A városunkat képviselő Bárdos Gábor polgármester úgy fogalmazott: egy közösség álmai válnak valóra a Korona épületének helyreállításával, amely a város közösségi és kulturális élete számára is új lehetőségeket, új színteret teremt. A rendezvényen megjelent Simon Róbert Balázs államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében utalt a magyar-magyar kapcsolatok erősítésének fontosságára, illetve azokra a további támogatásokra is, amelyekben a győri bencés perjelség részesült.
A projektnyitó alkalmával a városunk önkormányzatát képviselő Fašanga Lea és Szerda Tamás projektmenedzserek felvázolták a projekt közös tevékenységi köreit, illetve a somorjai Paulánus-kolostor felújításának hozadékát, míg Most Balázs, a Szent Mór Bencés Perjelség projektmenedzsere ismertette a bencés rendház múzeumpatikájának és szerzetesi ebédlőjének restaurálására irányuló törekvéseket. A nyitókonferencia a kivitelezés győri helyszíneinek bejárásával ért véget.
A szóban forgó projekt 2019. október 31-ével zárul, a Korona felújítására fordítandó pénzösszeg meghaladja az egymillió eurót. Eredményeképp Somorja központjában létrejön egy olyan, reprezentatív központ, amely az idegenforgalmat, a művelődést és a szórakozást egyaránt kiszolgálja majd.

Megszakítás