Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Nagyon fontos a helyes légzés

2020. ápr. 03

Vígh Betka somorjai gyógytornász-fizioterapeuta honlapunk olvasói számára sorozatot indított. Tegnap a mozgás fontosságáról beszélt a vesztegzár alatt. Ma a helyes légzés került terítékre.

A Covid-19 egy olyan vírus, ami a légutakat és a tüdőt támadja meg. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a légzésünkkel. Nem kell utaznunk sehová, gyakorolhatjuk otthon széken ülve is.

Tudatosítanunk kell, hogy a légzésüket befolyásolja a stressz is, amikor félünk és bizonytalanok vagyunk. Olyankor nagyon be vannak feszülve az izmaink, nagyon szaporán és felületesen lélegzünk. Sokszor előfordul, hogy visszatartsuk a légzésünket. Ezzel rontjuk és csökkentjük a tüdő kapacitásunkat. Ez által kevesebb oxigénhez jut a testünk.

Addig, amíg semmi bajunk nincs, addig ez fel sem tűnik. Ha azonban idősebb az ember és ott vannak a rossz berögződéseink, például a helytelen testtartás, akkor nehezebben áramlik a levegő a tüdőbők ki és be.

Javasolt gyakorlatok:

– Üljünk le egy székre, ne támaszkodjunk neki a háttámlának és próbáljuk meg kihúzni magunkat.

– Párszor húzzuk fel a vállainkat a fülünkhöz.

– Ezután emeljük fel karjainkat, mintha tapsolni szeretnénk, nyújtott kezekkel a fejünk felett. Hátrafordulhatunk, magunk mögé nézünk az egyik oldalra, ezután a másikra. Ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal kicsit szétmozgatjuk magunkat.

– Rátérhetünk a légzőgyakorlatokra. Orron fogunk belélegezni és kilélegezni is. Ötig számolok belégzés, ötig számolok kilégzés. Valószínű, az elején ez nem fog mindenkinek menni. Akkor próbáljuk meg 3-3, utána 4-4ig és a végén 5-5ig. Ami fontos, nyugodtan üljünk le a tükör elé és figyeljük meg, hogyan reagál a mellkasunk a kulcscsontjaink. A helyes légzéskor a kulcs-csontjaink nem emelkednek fel a fülünkhöz.

Gyakorolni kell eleinte úgy, hogy ülünk, de a később próbálgassuk bármilyen körülmény közt. Házimunka alatt, munka közbe. Figyeljünk a légzésre a sétalás közben is. Nem megfelelő, hogy nagyon hangosan és erősen lélegezzünk. Törekedjünk a lassú és csendes légzésre. Mint amikor alszunk.

Nagyon fontos, hogy maradjunk aktívak. Mozogjunk a helyzetünkhöz mérten és lehetőségeinket kihasználva. A rendszeres mozgásnak nagyon sok jótékony hatása van. Mint például, hogy a légzés rendszeres lesz, endorfin (boldogsághormon) és seratonín hormon szabadul fel. Mindkét hormon a jókedven kívül fájdalomcsillapitó és izomlazító hatással bír. Jó érzésem lesz, hogy tettem valamit az egészségem megőrzése érdekében és emeli a magamba vetett hitet és önbizalmat ad.

A rendszeres és jó légzés egyfajta nyugalmi állapotba állít. Működik akkor is, ha például szorongunk, félünk, vagy idegesek és tehetetlenek vagyunk. Ha megpróbálunk figyelni a légzésünkre minél tovább, akkor megnyugszunk, kitisztul a fejünk és máshogy tekintünk az adott szituációra. Ez például a meditáció alapja is.

 

Megszakítás