Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Dvojica Csaba Zalka – Adám Botek zvíťazila v K2 na 500 metrov na kvalifikačných pretekoch v Bratislave a vybojovali si štart na dodatkovej olympijskej kvalifikácii v Szegede. V Maďarsku budú dvaja Šamorínčania. Okrem Csabiho aj Edo Strýček, ktorý bude štartovať s Petrom Kizekom v C2 500 metrov.

Šamorínsko – komárňanská dvojica mala slušný štart, v polovici trate boli lode pri sebe. Potom však Csabi zapol motory a so svojim parťákom nechali bratislavskú dvojicu Myšák – Baláž doslova stáť a s veľkým náskokom zvíťazili. „Je to dobrý pocit kvalifikovať sa do Szegedu. Vedel som, že sme lepší ako Denis so Samom, ale museli sme to dať aj na papier. Bolo to dosť vyhrotené, mali sme pred pretekmi aj rešpekt. Uvedomovali sme si však, že keď neurobíme chyby, vyhráme. Som rád, že sa to tak aj stalo. Verím, že máme šancu aj v Szegede,“ povedal pre náš web Csaba Zalka, ktorý ďakuje všetkým Šamorínčanom za to, že mu držali palce.

V Szegede bude okrem Csabu aj Edo Strýček. Keďže v bratislavskej súťaži s Petrom Kižkom nemali súpera, budú v olympijskej kvalifikácii v C2 na 500 metrov. Žiaľ, Bianka Sidová tam nebude, v K1 500 metrov skončila ,,iba“ tretia.

Olympijské hry v Paríži budú bez šamorínskych šermiarov, no o účasť nášho mesta na hrách môžu ešte zabojovať rýchlostní kanoisti.

Árpi Fazekas, ktorý bol na základe rebríčka zaradený na 18. miesto, sa na kvalifikačnom turnaji v Luxembursku dosiahol v skupine tri víťazstvá a tri prehry. Dostal sa do vyraďovacej časti, kde nestačil na dánskeho súpera. Skončil na 12. mieste.

V sobotu sa začína sezóna pre rýchlostných kanoistov. Nie s hocijakou súťažou, s prvým kvalifikačným pretekom, ktorý rozhodne o veľa.  Hlavne o tom, kto bude 8. mája bojovať na olympijskej kvalifikácii v Szegede. Bianka Sidová sa predstaví v päťstovke K1 (bude mať 10 súperiek), zatiaľ čo dvojica Csaba Zalka – Ádám Botek sa predstaví v päťstovke K2, kde si to rozdá s piatimi tímami. Do Szegedu sa dostanú len víťazi. Právo štartu v Maďarsku si už vyslúžilo duo Edo Strýček a Peter Kizek, ktorí ako jediní štartujú v C2 v sobotňajších pretekoch.

Sobotňajšie preteky rozhodnú aj o tom, kto bude reprezentovať Slovensko na európskom šampionáte a na Svetovom pohári.

piatok, 26. apríla
o 19.00 – Fragile & Mária Čírová, koncert
v Mestskom kultúrnom stredisku

sobota, 27. apríla
o 20.00 – ľudová tancovačka pri prríležitosti 9. výročia založenia Mozi Clubu
o 20.00 – koncert skupiny Omega Tribute Band v Šup-Šup Music Clube

nedeľa, 28. apríla
o 16.00 – prechádzka mestským cintorínom s miestnou historičkou Erzsébet Méry

Prajeme vydarený víkend a veľa pohody!

Download (PDF, Unknown)

 

Kvôli oprave vozovky a rekonštrukcie prípojnej cesty bude od pondelka 29. apríla 2024 úsek Bratislavskej cesty (krajinská cesta I/63) pred budovou VEGA čiastočne uzavretá. Doprava bude až do 13. mája riadená osobami na to určenými – tzv. regulovčíkmi, následne až do 31. mája dočasnou svetelnou signalizáciou.

Na uvedenom úseku jazdite so zvýšenou opatrnosťou.
Ďakujeme za pochopenie.

Pozornosť šamorínskych športových priaznivcov sa v piatok sústredí na Arpáda Fazekasa. Náš šermiar bude v Luxembursku bojovať o olympijskú miestenku.

Ako sme už informovali našich čitateľov, Arpiho ľavú ruku zdobil od juniorského svetového šampionátu v Saudskej Arábii obväz. Ako sa ukázalo, má zlomený palec. Pred cestou do Luxemburska si ho zobral do opatery Gábor Jakubík. „Zafixoval som jeho prst,“ prezradil náš bývalý úspešný kajakár.

V európskej kvalifikácii sa predstaví dvadsaťjeden šermiarov, na olympiádu sa prebojuje len víťaz. Arpi sa na základe rebríčka začne súťažiť z 18. miesta, šermovať začne o desiatej.

Do tohooo!!!

V týchto dňoch sa začala rekonštrukcia lokality križovatky Kováčskej ulice a Bratislavskej cesty, okolia autobusovej zastávky Ister. Ide u druhú etapu rekonštrukcie Kováčskej, počas prvej bola obnovená oblasť pri napojení na Cintorínsku ulicu. V pláne je výmena strechy autobusovej zastávky, obnova chodníkov, povrchu vozovky a verejného osvetlenia, ako aj vytvorenie zelených ostrovčekov. Počas jednotlivých fáz výstavby bude zhotoviteľ, mestská spoločnosť Area Šamorín, s. r. o., venovať osobitnú pozornosť minimalizácii narušenia dopravy. Ukončenie prác sa očakáva do konca júna.

V stredu hral v Šamoríne hlavnú úlohu šport. Najprv ŠTK remizoval 1:1 proti Žilina B a potom večer dlho tlieskala skoro vypredaná športová hala Samaria. Basketbalistky ŠBK síce nestačili na Ružomberok, no hrali veľmi dobre a zaslúžene ukončili sezónu na štvrtom mieste.

Šamorínski futbalisti nezačali zápas dobre, no už v deviatej minúte oslávenec Lukas Leginus šikovne prehodil loptu ponad vybiehajúceho brankára a vyrovnal. Domáci boli síce aktívnejší, no viac gólov už nestrelili. „Presná trefa ma teší, no bohužiaľ sme dosiahli iba remízu. Sme sklamaní,“ povedal Lukas Leginus.

Basketbalistky ŠBK Šamorín sa so sezónou rozlúčili skvelým výkonom. Podľa papierovej podoby ich napokon Ružomberok zdolal 64:49, no dievčatá vydali zo seba všetko. 215 divákov odmenilo baby niekoľkokrát skandovaným potleskom. A po stretnutí sa dočkali aj ovácií, keď prebrali tanier za štvrté miesto.

,,Som veľmi spokojná s dnešným výkonom družstva. Posledné týždne sme mali obrovsky problém s kádrom skrz zranení a chorôb, ale baby, ktoré dnes nastúpili makali a bojovali až do konca. Takto sa hra zápas o bronz. Som rada, že sme ukázali, že hrať v Šamoríne nie je ľahké. Ďakujeme fanúšikom, že nás prišli opäť podporiť a tešili sa z každej vydarenej akcie,“ uviedla Tímea Sujová, hrajúca trénerka ŠBK.

Zápis Do šamorínskych materských škôl na školský rok 2024/2025 sa uskutoční od 6. do 10. mája 2024. Uprednostnené budú deti od troch rokov veku, vo výnimočných prípadoch môžu prijať aj deti vo veku od dvoch rokov.

V zmysle školského zákona je pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, predprimárne vzdelávanie povinné. Individuálne vzdelávanie je možné na základe žiadosti.

Ak zákonný zástupca dieťaťa alebo zástupca zariadenia požiada, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. Zákon upravuje, že do predškolského zariadenia možno prijať len dieťa, ktorého rodičia alebo zákonní zástupcovia vedia preukázať, že absolvovalo povinnú očkovaciu schému.

Žiadosť o prijatie možno doručiť:
– elektronicky do mailovej schránky materskej školy
– prostredníctvom elektronického dokumentu, ktorý je autorizovaný kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Dieťa je do materskej školy prijaté len vtedy, ak riaditeľ materskej školy o jeho prijatí vydal rozhodnutie. O prijatí dieťaťa rozhodne riaditeľ MŠ do 30. júna 2024.

Žiadosť musí obsahovať:
– osobné údaje
– výber vyučovacieho jazyka (slovenský alebo maďarský jazyk)
– typ pobytu dieťaťa v materskej škole (poldenný alebo celodenný)
– informáciu, či dieťa navštevovalo / nenavštevovalo materskú školu
– dátum nástupu dieťaťa do materskej školy
– dátum podania žiadosti a podpis zákonných zástupcov dieťaťa.

Na zápis je potrebné doniesť rodný list dieťaťa!

Zoznam šamorínskych materských škôl:
Materská škola s vyučovacím jazykom maďarským – Óvoda, Školská 977, Šamorín (vyučovací jazyk maďarský)
Materská škola, Školská 977, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský)
Materská škola – Óvoda, Ul. Márie 682, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský a maďarský)
Materská škola – Óvoda, Veterná 496, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský a maďarský)
Materská škola – Óvoda, Poľovnícka 1129, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský a maďarský)
Materská škola – Óvoda, Dunajská 1061, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský a maďarský)
Materská škola s vyučovacím jazykom maďarským – Óvoda, Prvá ulica 108, Šamorín – Mliečno (Šamorín (vyučovací jazyk maďarský)
Materská škola, Gazdovský rad 41, Šamorín (vyučovací jazyk slovenský)

Bližšie informácie Vám poskytnú jednotlivé materské školy.

Úplný zoznam materských škôl v Šamoríne s kontaktmi a formuláre na zápis prinášame v prílohe nášho príspevku.

Ilustračný záber: cas.sk

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Žiadosť o prijatie do MŠ – Óvodai felvétel iránti kérelem

 

Download (PDF, Unknown)

Mestská knižnica Zsigmonda Zalabaiho Vás vo štvrtok 25. apríla 2024, o 17.30 hod. srdečne pozýva na stretnutie a besedu s mimoriadne produktívnou spisovateľkou obľúbených detských kníh, pedagogičkou, prekladateľkou a autorkou odbornej literatúry Martou Hlušíkovou.

Podujatie organizuje Klub slovenských čitateľov, besedu moderuje Marta Galbáčová.

Minulý piatok bol výnimočný. Šamorín navštívil olympijský medailista, český šermiar Alexander Choupenitch, ktorý pred troma rokmi skončil v Tokiu na tretej priečke. Cesta 29-ročného športovca, ktorý má istú miestenku na tohtoročných olympijských hrách v Paríži, viedla do Šermiarskeho pavilónu Oszkára Forgácsa.

,,Krásne spomienky. Som veľmi rád, že tu môžem opäť byť. V minulosti som veľmi často chodil do Šamorína. Naposledy som tu bol v roku 2008, keď som ako kadet vyhral Samaria Cup. Šermovalo sa tu na mieste, vo vedľajšej, ešte starej športovej hale a v kultúrnom dome,“ povedal pre náš web Alexander Choupenitch. ,,Tréner Jozef Nagy mi napísal, či nemám náhodou cestu okolo vášho mesta. Akurát som bol na kempe v Budapešti a cestou domov som sa veľmi rád zastavil,“ prezradil český športovec, ktorý je v pravidelnom kontakte s našim trénerským mágom. ,,Stretávame sa na súťažiach, chodí na môj kemp do Brna. Tak isto aj šamorínski šermiari chodia ku nám a aj opačne. Je fajn pre deti, že môžu šermovať aj s inými súpermi.“

Alexander sledoval tréning šamorínskych šermiarov a dával im cenné rady. ,,Klobúk dole pred nadšencami, funkcionármi, trénermi a pretekármi šamorínskeho klubu. Je vynikajúce a som strašne rád, že v pravidelných intervaloch vedia vychovať šermiarov, ktorí súťažia s najlepšími na svete. Napríklad aktuálne trojica Pirk, Fazekas, Lančarič, ktorá uspela aj na Svetovom pohári. A pritom tak oni, ako aj my sme z malej krajiny, kde nie sú jednoduché podmienky na šport,“ pokračoval český šermiar. Ten má z juniorských šamionátov štyri medaily, na Európe získal zlato. Na ME dospelých získal bronz a tretí bol aj o tri roky na olympijských hrách v Tokiu. V júli bude súťažiť v Paríži. ,,Dopredu nikdy nehovorím o mojich snoch, o mojich cieľoch. V príprave, ako aj v deň súťaží chcem urobiť všetko. A potom sa uvidíme, ako to dopadne,“ dodal Alexander Choupenitch, ktorý počas kempu v Budapešti trénoval aj s našim Arpádom Fazekasom. Dúfajme, že Árpimu odovzdal veľa rád a ten bude úspešný na víkendovej luxemburskej olympijskej kvalifikácií.

 

Skip to content