Gastronomické tvorivé dielne pre žiakov končiacich ročníkov ZŠ
Na Súkromnej SOŠ a Súkromnej hotelovej akadémii SD Jednota pripravujú každý rok tvorivé dielne určené pre žiakov končiacich ročníkov základných škôl. Ponúkajú im tak možnosť nahliadnuť do tajov gastronómie, oboznámiť sa s učebnými a študijnými odbormi a vyskúšať si niektoré postupy prípravy jedál a nápojov a zdobenie zákuskov.
Pozvanie na gastronomické tvorivé dielne prijali žiaci 9. ročníka Základnej školy Mateja Bela a Základnej školy Mateja Korvína s vyučovacím jazykom maďarským v Šamoríne. Učitelia a dokonca aj samotní študenti navštevujúci túto školu žiakom ochotne odpovedali na ich otázky. Bolo vidieť, že ich škola baví a napĺňa. V dnešnej uponáhľanej dobe je to jedinečná príležitosť ukázať žiakom, čo im naše školy vedia ponúknuť.
Cieľom tvorivých dielní bola zároveň ukážka zručností budúcich kuchárov, cukrárov a čašníkov spojená s ochutnávkou a degustáciou miešaných nealko nápojov. Práve táto časť sa stretla s najväčším záujmom. Kuchári plnili tortilly kuracím mäsom a zeleninou a pripravovali minihamburgery. Cukrári predviedli plnenie odpaľovaného cesta šľahačkou a pudingovým krémom a čašníci flambovali jablká plnené tvarohovou penou a miešali nealko nápoj s názvom Popoluška. Medzitým bola pre žiakov pripravená prezentácia o škole, získali informácie o možnostiach štúdia na našich školách, o jednotlivých odboroch, zahraničných stážach, exkurziách aj o certifikovaných kurzoch a akciách školy. Dozvedeli sa, že aj napriek tomu, že je škola súkromná, nie je štúdium spoplatnené.
Dúfame, že gastronomické tvorivé dielne inšpirujú deviatakov pri výbere ďalšieho stredoškolského štúdia.
Text a foto: Soňa Zakariášová