Praktickú maturitu na Súkromnej SOŠ tento rok poznačila pandémia
Školský rok 2020/21 sa síce začal prezenčne, ale zhoršujúca sa pandemická situácia zatvorila brány škôl už v druhej dekáde októbra. Predstava, že dištančná forma vzdelávania potrvá len niekoľko týždňov, spľasla ako veľká bublina.
Absencia prezenčnej výučby azda najviac postihla žiakov končiacich ročníkov a ohrozila ich prípravu na maturitné skúšky. Odbornú prax v prevádzkach nahradila on-line výučba, ktorá poznačila aj prípravu maturitných skúšok.
Napriek všetkým obmedzeniam ju nebolo možné odsunúť, pretože je jednou z podmienok úspešného ukončenia stredoškolského štúdia. Praktická časť odbornej zložky maturitnej skúšky budúcich kuchárov a čašníkov sa konala 15. februára 2021 v priestoroch školskej jedálne Žitný ostrov pri dodržaní najprísnejších opatrení.
Témou tohoročných praktických skúšok bolo Valentínske posedenie. Pretože sa tento rok Valentínsky ples nekonal, museli sme hľadať náhradné riešenie. Pôvodná predstava – pripraviť priestory, slávnostné prestieranie a menu pre hostí – padla a my sme museli improvizovať. Bez hostí, iba za účasti maturitnej komisie.
Napriek všetkým obmedzeniam pripravili budúci maturanti rôzne variácie valentínskeho posedenia, ktoré sa nieslo v tónoch zlato-bielej, bielo-ružovej, až po bielo-červené slávnostné prestieranie. Pri jednom stole nás zaujali originálne vlastnoručne vyrobené menovky v srdiečkovom stojane posypané trblietkami. Ďalší stôl pútal našu pozornosť brúsenými dekoračnými kamienkami vynímajúcimi sa na zlatej štóle a umocňujúce jedinečnosť chvíle.
Atmosfére malo zodpovedať aj originálne exkluzívne menu. Budúci kuchári si ho vyberali a pripravovali sami, v tomto smere nebola ich kreativita ničím limitovaná. Na každej slávnostnej tabuli ponúkali iné menu, ktoré pozostávalo z predjedla, polievky, hlavného jedla, šalátu a dezertu, nevynímajúc vhodné nápoje.
Sami žiaci sa vyjadrili, že to bolo náročné, ale nesmierne motivujúce. Aj výber jedál zodpovedal výnimočnej príležitosti. Chýbali len vďační hostia, ktorí by ocenili majstrovstvo budúcich kuchárov a nechali sa inšpirovať slávnostným valentínskym stolovaním budúcich čašníkov. Napriek tomu, že sa tento rok nepodarilo uspokojiť gurmánske poháriky našich verných návštevníkov, sme presvedčení, že budúcoročný Valentínsky ples všetko vynahradí.
Mgr. Soňa Zakariášová