Mesto Šamorín - Somorja Város
Menu

Od prvého apríla platí moratórium na platenie nájmov

2020. apr. 27

Od 1. apríla do 30. júna tohto roka platí moratórium na platenie nájmov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením choroby COVID-19. Podľa návrhu ten, kto nemôže v tomto čase zaplatiť nájom, môže ho zaplatiť na splátky od júla 2020 do konca roka 2020. Prenajímateľ súčasne po dobu moratória nemôže nájomníka vyhodiť z bytu alebo obchodného priestoru.
„Prenajímateľ nemôže do 31. decembra 2020 jednostranne ukončiť nájom nehnuteľnosti vrátane nájmu bytu alebo nebytového priestoru pre omeškanie nájomcu s platením nájomného vrátane úhrad za plnenia obvykle spojených s nájmom splatného v období od 1. apríla do 30. júna 2020, ak omeškanie nájomcu vzniklo v dôsledku okolností, ktoré majú pôvod v šírení nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19,“ uvádza sa v návrhu, ktorý už schválil parlament. Tento dôvod pre vznik omeškania však musí byť nájomcom dostatočne osvedčený.
Mestský podnik Area Šamorín, s.r.o. prenajíma podnikateľom a firmám na území mesta niekoľko priestorov. V súvislosti s moratóriom Csaba Orosz, primátor Šamorína uviedol, že hoci opatrenie chráni výlučne podnikateľov, je aj záujmom mesta, aby ku svojim nájomcom zachovalo korektný vzťah.

Skip to content